Τον άνθρωπο που ο ίδιος χαρακτήρισε, το 2009, ως τον «καλύτερο προσωπικό φίλο» του επέλεξε ο Τζο Μπάιντεν – επιβεβαιώνοντας τις σχετικές φήμες που υπήρχαν εδώ και αρκετό καιρό – για μία θέση με μεγάλη σημασία: Του πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην ΕΕ. Πρόκειται για τον εδώ και τέσσερις σχεδόν δεκαετίες στενό και έμπιστο συνεργάτη του Αμερικανού προέδρου, τον 74χρονο νομικό Μαρκ Γκίτενσταϊν, ο οποίος επωμίζεται το καθήκον «να αποκαταστήσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την ΕΕ που έχουν υποστεί σημαντική ζημιά εξαιτίας του Τραμπ», όπως σημείωνε χθες το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».

«Εφόσον η υποψηφιότητά μου εγκριθεί (από τη Γερουσία, που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί), θα είναι τιμή μου να συμβάλλω ώστε να εφαρμοστεί η ατζέντα που συμφωνήθηκε κατά τη σύνοδο ΗΠΑ -ΕΕ τον Ιούνιο», δήλωσε ο Γκίτενσταϊν, ο οποίος έχει διατελέσει πρέσβης στη Ρουμανία και έχει τιμηθεί για την προσφορά του με το ανώτατο παράσημο της χώρας για πολίτες, το 2012. «Πρόκειται για μια ισχυρή και ολοκληρωμένη ατζέντα, η οποία περιλαμβάνει τη συνεργασία με τους εταίρους μας στην ΕΕ για να χαράξουμε τον δρόμο για την παγκόσμια οικονομία τον 21ο αιώνα, να διασφαλίσουμε τους κανόνες που βασίζονται στις κοινές δημοκρατικές μας αξίες και να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις, από την Covid-19 μέχρι την κλιματική αλλαγή», πρόσθεσε.

Θετική ήταν και η πρώτη αντίδραση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. «Εχουμε μια μεγάλη διατλαντική και παγκόσμια ατζέντα να προωθήσουμε. Χρειαζόμαστε όλα τα διαθέσιμα χέρια και ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί του», έγραψε στο Twitter.

Υπενθυμίζεται ότι η θητεία του προηγούμενου πρέσβη των ΗΠΑ στην ΕΕ ήταν περιπετειώδης και σφραγίστηκε από πολλά ευτράπελα. Σημειώνεται ότι ο Γκόρντον Σάντλαντ ήταν ένας πλούσιος ιδιοκτήτης ξενοδοχείων και εξέχων χρηματοδότης των Ρεπουμπλικάνων και του τέως προέδρου, ο οποίος είχε επιλεγεί από τον Ντόναλντ Τραμπ για να εκπροσωπεί και να προωθεί τις αμερικανικές θέσεις και τις πολιτικές του απόψεις στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, οι δρόμοι τους χώρισαν βίαια τον Φεβρουάριο του 2020, όταν ο Σάντλαντ αποφάσισε να επιβεβαιώσει την ωμή παρέμβαση (και με δική του συνδρομή) του Τραμπ προς το Κίεβο και τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να αποκαλύψει τις δραστηριότητες που είχε στη χώρα ο γιος του Μπάιντεν, Χάντερ, με σκοπό να τις αξιοποιήσει στην πορεία προς τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Ηταν κάτι, μάλιστα, που οδήγησε στην κατάθεση της πρώτης πρότασης μομφής κατά του Τραμπ.