Σκληρή κριτική δέχτηκαν οι αμερικανικές εταιρείες-χορηγοί των Ολυμπιακών Αγώνων για τη συμμετοχή τους στην προσεχή Χειμερινή Ολυμπιάδα του Πεκίνου από διακομματική επιτροπή του Κογκρέσου η οποία τις κατηγόρησε πως βάζουν τα κέρδη πάνω από τις κατηγορίες για γενοκτονία από μέρους των Κινέζων.   

Ο ρεπουμπλικανός βουλευτής Κρις Σμιθ δήλωσε στην εκτελεστική επιτροπή του Κογκρέσου πως οι χορηγοί πρέπει να συνδυάσουν τη «φαινομενική δέσμευσή τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα» με τις χορηγίες στους Ολυμπιακούς Αγώνες όταν η διοργανώτρια χώρα «διαπράττει ενεργά παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Σμιθ ρώτησε καθένα από τα στελέχη της ακρόασης – από τις Airbnb, Coca Cola, Intel, Visa Inc, Procter & Gamble – αν οι αγώνες θα πρέπει να μετεγκατασταθούν ή να ακυρωθούν λόγω των ανησυχιών σχετικά με την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ολοι τους αρνήθηκαν να καταθέσουν την άποψή τους ή είπαν ότι δεν έχουν καμία ευθύνη για την επιλογή της πόλης διεξαγωγής.

«Δεν λαμβάνουμε αποφάσεις σχετικά με τις διοργανώτριες πόλεις. Υποστηρίζουμε και ακολουθούμε τους αθλητές όπου κι αν αγωνίζονται», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Coca Cola για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Πολ Λάλι.

Το θέμα σχολίασε από το Τόκιο και ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Μαρκ Ανταμς, σημειώνοντας πως η ΔΟΕ για το μόνο που είναι υπεύθυνη είναι να «παραδώσει τους Αγώνες».

Θέση στο ζήτημα πήρε και το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών που χαρακτήρισε ως «το ψέμα του αιώνα» τα όσα αναφέρθηκαν για «γενοκτονία».