Δεκαεπτά χρόνια μετά τον θρίαμβο τους με τη Σοφία Μπεκατώρου και το χρυσό μετάλλιο στα 470 στην Αθήνα το 2004, η Αιμιλία Τσουλφά μπήκε και πάλι χθες στον υδάτινο στίβο των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο μαζί με την Αριάδνη Σπανάκη στα αγαπημένα της 470.

Σε ηλικία 48 ετών, 2 μηνών και 13 ημερών έγινε η μεγαλύτερη ηλικιακά ελληνίδα αθλήτρια που έχει αγωνιστεί ποτέ σε Ολυμπιακούς Αγώνες!

Ανήμερα της τελετής έναρξης αυτό το στατιστικό στοιχείο το είχε πάρει (από την ακοντίστρια Σάββα Λίκα που αγωνίστηκε στο Λονδίνο το 2012 σε ηλικία 42 ετών και 43 ημερών) στην κατοχή της η τοξοβόλος μας Ευαγγελία Ψάρρα που αγωνίστηκε σε ηλικία 47 ετών, 1 μηνός και 6 ημερών.

Οι δύο αθλήτριές μας βρίσκονται στην 13η θέση της γενικής κατάταξης, μετά τις πρώτες δύο κούρσες στα 470 γυναικών. Το ελληνικό πλήρωμα κατέλαβε την 15η θέση στην πρώτη ιστιοδρομία και την ένατη στη δεύτερη, έχοντας συνολικά 24 βαθμούς ποινής.

Τα άλλα πληρώματα

Οι χάλκινοι ολυμπιονίκες μας στο Ρίο, Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής ήταν 5οι και 6οι στις δύο πρώτες κούρσες στα 470 και είναι στην 7η θέση της γενικής κατάταξης.

Ο Ιωάννης Μιτάκης υποχώρησε στη δέκατη θέση της γενικής κατάταξης στα Finn. Ο έλληνας πρωταθλητής τερμάτισε 13ος στην 3η ιστιοδρομία και έκτος στην 4η, με αποτέλεσμα να έχει 23 βαθμούς ποινής.

Ο Βύρων Κοκκαλάνης παρέμεινε στην 13η θέση της γενικής κατάταξης των RS:X ανδρών, μετά την ολοκλήρωση και της 9ης κούρσας. Ο έλληνας πρωταθλητής, ο οποίος έχει 91 βαθμούς ποινής, κατετάγη 18ος, 19ος και 6ος στις σημερινές ιστιοδρομίες.

 Η Κατερίνα Δίβαρη ανέβηκε στην 20ή θέση της γενικής κατάταξης στα RS:X γυναικών με 130 βαθμούς ποινής μετά από εννέα ιστιοδρομίες. Η ελληνίδα αθλήτρια κατετάγη 23η, 15η και 18η στις τρεις σημερινές κούρσες.

 Στο κολύμπι εκτός ημιτελικών έμειναν οι δύο έλληνες κολυμβητές που μετείχαν στα προκριματικά των 200μ. μεικτής ατομικής. Ο Ανδρέας Βαζαίος (1:58.84) κατετάγη 24ος στο σύνολο, ενώ ο Απόστολος Παπαστάμος (2:00.38) 35ος.

Η Ελισάβετ Τελτσίδου άρχισε με εξαιρετικές εμφανίσεις στην κατηγορία των -70 κιλών στο τζούντο αποκλείοντας στη φάση των «32» την Κινέζα Σιαοκιάν Σουν και στη φάση των «16» τη Γαλλίδα Μαργκό Πινό.

Ομως ηττήθηκε στους προημιτελικούς από τη Ρωσίδα Μαντίνα Ταϊμάζοβα, με αποτέλεσμα να συνεχίσει στα ρεπεσάζ. Εκεί ηττήθηκε από τη Γερμανίδα Τζιοβάνα Σκοκιμάρο, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός διεκδίκησης του χάλκινου μεταλλίου (τερμάτισε 7η).