Το παιδί θαύμα των Βρετανών στις καταδύσεις, ο Τομ Ντάλεϊ μεγάλωσε και 13 χρόνια μετά το ντεμπούτο του σε Ολυμπιακούς Αγώνες κατάφερε να φτάσει στην κορυφή.

Ο Ντάλεϊ μαζί με τον Μάτι Λι έβαλαν τέλος στην κινεζική κυριαρχία των τεσσάρων προηγούμενων Ολυμπιακών Αγώνων κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στη συγχρονισμένη κατάδυση από βατήρα δέκα μέτρων.

Μέλος της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ από το 2013 όταν ανακοίνωσε πως είναι ομοφυλόφιλος, ο Ντάλεϊ δήλωσε μετά τη μεγάλη του επιτυχία πως ελπίζει ότι τα όσα κατάφερε θα προσφέρουν έμπνευση:

«Ελπίζω πως κάθε νέος μέλος των ΛΟΑΤΚΙ θα μπορέσει να δει πως δεν έχει σημασία πόσο μόνος αισθάνεται τώρα, δεν είναι μόνος. Μπορεί να κατακτήσει τα πάντα».

«Οταν ήμουν νεότερος πάντα ένιωθα σαν αυτόν που είναι μόνος και διαφορετικός και δεν ταίριαζε. Υπήρχε κάτι σχετικά με μένα που ποτέ δεν θα ήταν τόσο καλό όσο αυτό που ήθελε η κοινωνία να είμαι. Νιώθω απίστευτα περήφανος που λέω πως είμαι γκέι και ταυτόχρονα Ολυμπιονίκης».

Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες ο Ντάλεϊ δεν μπορούσε να περπατήσει λόγω μιας επέμβασης μηνίσκου που έκανε τον Ιούνιο και δυσκολεύτηκε ακόμα και να προκριθεί στους Αγώνες του Τόκιο.

Παρά τα 27 του έτη ο Ντάλεϊ αποκαλεί τον εαυτό του «παππού των Ολυμπιακών Αγώνων» και μάλλον όχι άδικα. Στα 14 του ήταν η μασκότ των Βρετανών στους Αγώνες του Πεκίνου. Δύο χρόνια νωρίτερα είχε κατακτήσει τους τίτλους στο ατομικό και το συγχρονισμένο, με τους Βρετανούς να τον χαρακτηρίζουν παιδί-θαύμα.

Η ζωή του όμως αντί να γίνει πιο εύκολη μετατράπηκε σε κόλαση. Στο Πεκίνο απέτυχε παταγωδώς και όταν επέστρεψε στη Βρετανία και στο Πλίμουθ έγινε στόχος εκφοβισμού από τους συμμαθητές του με αποτέλεσμα να αλλάξει σχολείο.

Ο πατέρας του Ρόμπερτ πέθανε το 2011 σε ηλικία μόλις 40 ετών από καρκίνο στον εγκέφαλο. «Του κρατούσα το χέρι όταν σταμάτησε να αναπνέει. Τότε συνειδητοποίησα πως δεν ήταν ανίκητος, πως δεν θα ήταν εκεί να με μάθει να οδηγάω, να μου γεμίσει για πρώτη φορά το ποτήρι με μπύρα, να με δει να κατακτώ ολυμπιακό μετάλλιο, να με δει να παντρεύομαι να αποκτώ παιδιά».

Παρά το χάος στην προσωπικό του ζωή ο Ντάλεϊ κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Αγώνες του Λονδίνου. Απογοητεύτηκε ωστόσο τόσο που δεν ήθελε να αγωνιστεί ξανά. Το 2013 ανακοίνωσε μέσω του youtube πως είναι σε σχέση με τον αμερικανό σεναριογράφο και κατά δέκα χρόνια μεγαλύτερό του Ντάστιν Λανς Μπλακ, με τον οποίον παντρεύτηκε το 2017.

Στους επόμενους αγώνες του Ρίο ο Ντάλεϊ κατέκτησε το δεύτερο χάλκινο μετάλλιο, αυτή τη φορά στη συγχρονισμένη κατάδυση μαζί με τον Ντάνιελ Γκουντφέλοου, αλλά απέτυχε να φτάσει στον τελικό του ατομικού.

Το 2018 ανακοίνωσε πως ήρθε στη ζωή του ο γιος του Ρόμπερτ Ρέι μέσω παρένθετης μητέρας.

Ο Ντάλεϊ είναι πλέον το μεγάλο φαβορί για να αναδειχτεί αθλητική προσωπικότητα της χρονιάς από το BBC.