Το τζούντο είναι το εθνικό άθλημα της Ιαπωνίας και είναι λογικό τα μετάλλια εκεί να έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα.

Πόσο μάλλον για την οικογένεια Αμπε που είδε μέσα σε λίγες ώρες δύο μέλη της να στέφονται χρυσοί ολυμπιονίκες!

Πρώτη το κατέκτησε η Ούτα Αμπε που επικράτησε με ippon στον τελικό των 52 κιλών της Γαλλίδας Αμαντίν Μπουσάρ.

Ο αδελφός της Χιφούμι Αμπε ακολούθησε κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 66 κιλών, επικρατώντας στον τελικό του Γεωργιανού Βάζα Μαργκελασβίλι με Waza-Ari.

Ιστορική στιγμή – στο ίδιο αγώνισμα – για το Κόσοβο που κατέκτησε το πρώτο μετάλλιο στην ιστορία της χώρας. Εθνική ηρωίδα η 25χρονη Μαϊλίντα Κελμεντί δύο φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια που νίκησε στον τελικό των -52 κιλών, με Yuko την Ιταλίδα Οντέντ Γκιουφρίντα. Αξίζει να σημειωθεί όταν το 2012 στο Κόσοβο δεν επετράπη η συμμετοχή του στους αγώνες του Λονδίνου (αναγνωρίστηκε την τελευταία διετία από τη ΔΟΕ) η Αλβανία είχε πλησιάσει την αθλήτρια αλλά δεν κατάφερε να την πείσει να κατέβει με τη αλβανική σημαία.

Η συγκλονιστική Ναταλία

Στο πινγκ πονγκ συγκλόνισε για μια ακόμα φορά η Πολωνέζα Ναταλία Πάρτικα, που πέρασε τον πρώτο γύρο (4-1 την Αυστραλέζα Μισέλ Μπρόμλεϊ) αλλά ηττήθηκε στη συνέχεια με 4-2 από την Αιγύπτια Ντίνα Μεσχρέφ. Είναι γεννημένη χωρίς το δεξί της χέρι και έχει λάβει μέρος σε τέσσερις Ολυμπιακούς Αγώνες και σε έξι Παραολυμπιακούς!

Το πρώτο παγκόσμιο ρεκόρ στα αγωνίσματα κολύμβησης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο σημειώθηκε στα 4Χ100μ. ελεύθερο γυναικών. Η Αυστραλία με τις Μπρόντε Κάμπελ, Μεγκ Χάρις, Εμα ΜακΚίον και Κέιτ Κάμπελ επιβεβαίωσε τα προγνωστικά, κατέκτησε για τρίτη σερί διοργάνωση το χρυσό μετάλλιο και με χρόνο 3:29.69 κατέρριψε το 3:30.05 που είχε η ίδια χώρα από τις 5/4/2018.