Τέτοια μέρα το 2020 ο Χρήστος Τζόλης ήταν ο φέρελπις winger που είχε βγει από το… αβγό του. Μετρούσε 10 συμμετοχές, ένα γκολ (σε Κύπελλο, πλέι οφ) και η χρηματιστηριακή του αξία δεν υπερέβαινε τις 500.000 ευρώ.

Εναν χρόνο μετά οι αριθμοί αποτυπώνουν την εκτόξευσή του. Το κοντέρ του γράφει 56 αγώνες, 17 γκολ και 10 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, αλλά και 10 συμμετοχές με ένα τέρμα ως παίκτης της εθνικής ανδρών. Η χρηματιστηριακή του αξία από τον Μάιο του 2021 έχει ανέλθει (βάσει transfermarkt) στα 12 εκατ. ευρώ! Τούτη την ώρα ο 19χρονος επιθετικός (γεννηθείς 30/1/2002) είναι ο δεύτερος πιο ακριβός παίκτης της Super League 1, μετά τον πολυσύνθετο μέσο του Ολυμπιακού Μαντί Καμαρά (15 εκατ. ευρώ).

Οπερ σημαίνει ότι κορυφαία κλαμπ της Ευρώπης εμφανίζονται ως μνηστήρες, τα δημοσιεύματα για το ενδεχόμενο μεταγραφής βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη και ο Τζόλης εν μέσω αυτού του ντόρου καλείται να ανταποκριθεί στο τεστ χαρακτήρα.

Ενα τεστ που περιλαμβάνει και το φροντιστήριο του Ραζβάν Λουτσέσκου. Ο Ρουμάνος τον έχει στην… πρίζα χωρίς διάθεση να χαϊδεύει αφτιά στις προπονήσεις, ενώ δεν του έχει δώσει ιδιαίτερο χρόνο συμμετοχής στα τελευταία φιλικά του ΠΑΟΚ.

Για να ισορροπήσει ο Χρήστος Τζόλης θα πρέπει να μην παρασυρθεί από τις μεταγραφικές σειρήνες, να εξελίξει το αγωνιστικό του στυλ υπό την καθοδήγηση του νέου προπονητή και κατ’ επέκταση να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που καλλιέργησε ο ίδιος με τις εμφανίσεις του που τον αναγόρευσαν ως next big thing του ΠΑΟΚ.

Μετά την έκρηξη της περιόδου 2020-21 καλείται πλέον να αποδείξει ότι δεν είναι ένας διάττων αστέρας που θα σβήσει. Δεν θεωρείται αμελητέο το βάρος που επωμίζεται, αλλά τούτο το τεστ χαρακτήρα θα κρίνει ως ένα βαθμό και την πορεία του. Γιατί οι αθλητές που ξεχωρίζουν έχουν – πέρα από αδιαμφισβήτητο ταλέντο – και την πνευματική δύναμη και την κατάλληλη νοοτροπία για να προοδεύουν.