Οι επιστήμονες έχουν αρχίσει ήδη να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου όσο πιο συχνά μπορούν: η πιθανότητα τέταρτου κύματος της πανδημίας το φθινόπωρο δεν μπορεί να αποκλειστεί εξαιτίας των μεταλλάξεων - και ειδικά της Δέλτα που ανησυχεί πλέον ολόκληρη την Ευρώπη - αλλά και των ρυθμών των εμβολιασμών.

Γι' αυτό άπαντες οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι. Τόσο η πολιτεία όσο κι οι ίδιοι οι πολίτες. Η μεν πρώτη εξασφαλίζοντας από τώρα τον απαραίτητο αριθμό δόσεων για τον πληθυσμό - μια και δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που έχουν μιλήσει για επαναληπτική τρίτη δόση. Οι δε δεύτεροι πραγματοποιώντας μια επίσκεψη σε εμβολιαστικό κέντρο - αντιλαμβανόμενοι, δηλαδή, τη σημασία του εμβολιασμού τους για την υγεία των ίδιων, των οικείων τους και του κοινωνικού συνόλου. Μόνο όταν εμβολιαστεί το 80% θα είμαστε ασφαλείς.

 

Παρότι η επιστημονική κοινότητα επισημαίνει ότι μια νέα έξαρση της Covid-19 θα αφορά πρωτίστως τους ανεμβολίαστους, στην πραγματικότητα δεν αφορά μόνο αυτούς. Οσο ο ιός βρίσκει χώρο να κυκλοφορεί - και ενδεχομένως να μεταλλάσσεται σε πιο μεταδοτικό κι ανθεκτικό - απειλεί το σύνολο της κοινότητας. Εξού κι η κυβέρνηση καλείται - εκτός από το να διασφαλίσει πως θα υπάρχουν φιαλίδια για όλους - να βρει και τον πιο αποτελεσματικό τρόπο ώστε να ακούσει το μήνυμα της αναγκαιότητας και της ασφάλειας των εμβολίων η μερίδα εκείνη της κοινής γνώμης που αρνείται να εμβολιαστεί.

Η χώρα πρέπει να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο όταν η κοινωνική ζωή θα μεταφερθεί αναγκαστικά λόγω καιρού σε εσωτερικούς χώρους. Επειτα από ενάμιση χρόνο και τρία λοκντάουν δεν υπάρχουν πια περιθώρια να αφεθεί τίποτα στην τύχη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από