Οι επιστήμονες έχουν αρχίσει ήδη να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου όσο πιο συχνά μπορούν: η πιθανότητα τέταρτου κύματος της πανδημίας το φθινόπωρο δεν μπορεί να αποκλειστεί εξαιτίας των μεταλλάξεων – και ειδικά της Δέλτα που ανησυχεί πλέον ολόκληρη την Ευρώπη – αλλά και των ρυθμών των εμβολιασμών.

Γι’ αυτό άπαντες οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι. Τόσο η πολιτεία όσο κι οι ίδιοι οι πολίτες. Η μεν πρώτη εξασφαλίζοντας από τώρα τον απαραίτητο αριθμό δόσεων για τον πληθυσμό – μια και δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που έχουν μιλήσει για επαναληπτική τρίτη δόση. Οι δε δεύτεροι πραγματοποιώντας μια επίσκεψη σε εμβολιαστικό κέντρο – αντιλαμβανόμενοι, δηλαδή, τη σημασία του εμβολιασμού τους για την υγεία των ίδιων, των οικείων τους και του κοινωνικού συνόλου. Μόνο όταν εμβολιαστεί το 80% θα είμαστε ασφαλείς.

Παρότι η επιστημονική κοινότητα επισημαίνει ότι μια νέα έξαρση της Covid-19 θα αφορά πρωτίστως τους ανεμβολίαστους, στην πραγματικότητα δεν αφορά μόνο αυτούς. Οσο ο ιός βρίσκει χώρο να κυκλοφορεί – και ενδεχομένως να μεταλλάσσεται σε πιο μεταδοτικό κι ανθεκτικό – απειλεί το σύνολο της κοινότητας. Εξού κι η κυβέρνηση καλείται – εκτός από το να διασφαλίσει πως θα υπάρχουν φιαλίδια για όλους – να βρει και τον πιο αποτελεσματικό τρόπο ώστε να ακούσει το μήνυμα της αναγκαιότητας και της ασφάλειας των εμβολίων η μερίδα εκείνη της κοινής γνώμης που αρνείται να εμβολιαστεί.

Η χώρα πρέπει να είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο όταν η κοινωνική ζωή θα μεταφερθεί αναγκαστικά λόγω καιρού σε εσωτερικούς χώρους. Επειτα από ενάμιση χρόνο και τρία λοκντάουν δεν υπάρχουν πια περιθώρια να αφεθεί τίποτα στην τύχη.