Μέσα στις πρώτες τρεις μέρες του 2012 οκτώ γυναίκες δολοφονήθηκαν από άντρες στη Βρετανία. Ηταν το έναυσμα για την Κάρεν Ινγκαλα Σμιθ ώστε να αρχίσει να καταγράφει τις γυναικοκτονίες στη χώρα της. Οπως είπε πριν από λίγο καιρό στον «Guardian», ξεκίνησε το Δίκτυο Καταγραφής των θυμάτων από τον θυμό της, αφού οι δολοφονίες περιγράφονταν ως μεμονωμένα περιστατικά. Μία στο τόσο, χωρίς το φύλο και οι περιστάσεις των δολοφονιών να συνδέουν τα θύματα μεταξύ τους.   

Δέκα χρόνια μετράνε οι Βρετανοί τις γυναικοκτονίες, δέκα χρόνια πήρε και στη βρετανική κοινωνία να κουνηθεί από το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα στην Ελλάδα. Οχι μόνο δεν αναγνωρίζουμε το πρόβλημα, στραβώνουμε και από πάνω με τον όρο «γυναικοκτονία» ως δήθεν εξεζητημένο και ακτιβιστικό.   

Ούτε για τους Βρετανούς η ευαισθητοποίηση συνέβη αυτόματα. Καταρχάς έπρεπε να αρχίσουν οι πολίτες να συγκεντρώνουν στοιχεία που όφειλε να συλλέγει και να αξιολογεί το κράτος. Κάθε χρόνο οι βουλευτές διαβάζουν στη Βουλή φωναχτά τα ονόματα των δολοφονημένων γυναικών ώστε να υπενθυμίσουν στους Βρετανούς τι συμβαίνει. Τέσσερα λεπτά πήρε στη βουλευτή των Εργατικών Τζες Φίλιπς να διαβάσει τα ονόματα των 149 γυναικών που δολοφονήθηκαν από 147 άνδρες μόνο το 2019. Μία γυναικοκτονία κάθε τρεις μέρες. Από το 2009 έως το 2018, 1.425 γυναίκες δολοφονήθηκαν από άνδρες στη Βρετανία. Είναι νεκρές επειδή ήταν γυναίκες. Οι δολοφονίες τους συνδέονται με την ενδοοικογενειακή βία, τη σεξουαλική κακοποίηση, τον εξαναγκασμό, την άρνηση των συντρόφων τους να δεχθούν την απόρριψη. Το 2018, έξι στις δέκα γυναίκες που δολοφονήθηκαν από άνδρες υπήρξαν θύματα του πρώην ή του νυν συντρόφου τους. Περισσότεροι από τους μισούς δολοφόνους είχαν ιστορικό βίας με τις γυναίκες. Πάνω από το 35% των θυμάτων είχαν επιχειρήσει να εγκαταλείψουν τον σύντροφό τους.  

Στη Βρετανία οι θάνατοι από την ενδοοικογενειακή βία είναι 15 φορές περισσότεροι από τα θύματα σε τρομοκρατικές επιθέσεις. Κάθε τριάντα δευτερόλεπτα η Αστυνομία λαμβάνει μία κλήση για κρούσμα βίας μέσα στο σπίτι. Δεν πληρώνουν όλες οι γυναίκες με τη ζωή τους. Ενας ασύγκριτα μεγαλύτερος αριθμός πληρώνει το τίμημα με τη σωματική του ακεραιότητα, την ψυχική του υγεία και αξιοπρέπεια.

Και φυσικά πληρώνουν όλοι. Το κόστος διαχείρισης της ενδοοικογενειακής βίας για το βρετανικό κράτος ανέρχεται σε 66 δισεκατομμύρια ετησίως. Είναι το κόστος περίθαλψης, ψυχολογικής υποστήριξης, αστυνομικής ετοιμότητας, αλλά και οι συνέπειες της μειωμένης παραγωγικότητας εξαιτίας της αδυναμίας των θυμάτων να πηγαίνουν στις δουλειές τους. Ενα θηριώδες ποσό. Ενώ όμως τα αιτήματα για ψυχολογική υποστήριξη από κακοποιημένες γυναίκες έχουν αυξηθεί κατά 83% την τελευταία δεκαετία, η δημόσια χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση του φαινομένου έχει μειωθεί στο μισό, εξαιτίας των περικοπών της κυβέρνησης στον δημόσιο τομέα.    

Ακόμη όμως και όσες έχουν το θάρρος να μιλήσουν θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί εμπίπτουν στην κατηγορία του θύματος. Να ρίξουν ακόμη ένα οχυρό, αυτή τη φορά την υπερασπιστική γραμμή των πρώην συντρόφων τους, αφού οι θύτες κατεξοχήν και όλο και περισσότερο επικαλούνται ως επιχείρημα το ατύχημα στη διάρκεια βίαιου, συναινετικού σεξ. Ο αριθμός των κατηγορουμένων που καταφεύγει στο συγκεκριμένο επιχείρημα έχει δεκαπλασιαστεί την τελευταία εικοσαετία. Μία στις τρεις γυναίκες, ακόμη και όταν αναφέρεται σε συναινετικό σεξ έχει υποστεί κακοποίηση ή εικονικό στραγγαλισμό από τον σύντροφό της. Αυτή η κανονικοποίηση της αγριότητας στηρίζεται εν πολλοίς στη μαζική και απενοχοποιημένη σεξουαλικοποίηση των γυναικών. Μόλις πέρυσι οι λαϊκές βρετανικές εφημερίδες μαζικής κυκλοφορίας σταμάτησαν να δημοσιοποιούν γυμνά μοντέλα στην τρίτη σελίδα.   

Οι ομάδες ευαισθητοποίησης ξεκίνησαν να δουλεύουν το 2012 και πέτυχαν το 2021 (τον περασμένο Απρίλιο), σημαντικές αλλαγές στη βρετανική νομοθεσία που ακυρώνουν ουσιαστικά την επίκληση του ατυχήματος λόγω πάθους σε περιπτώσεις κακοποίησης του θύματος. Οι αλλαγές συμβαίνουν αργά. Ισως η δολοφονία της Καρολάιν να είναι η στιγμή της αφύπνισης. Ο δρόμος μπροστά μας είναι πολύ μακρύς. Ας μην τον σπαταλήσουμε άλλο σε ανέξοδες συζητήσεις για τις λέξεις.