Τριήμερη κατάπαυση πυρός κήρυξαν χθες στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν εν όψει της μουσουλμανικής γιορτής Εϊντ αλ Φιτρ για το τέλος του Ραμαζανιού, έπειτα από μια έκρηξη βίας που ανησυχεί ιδιαίτερα τους παρατηρητές, δεδομένης της σταδιακής αποχώρησης, έως τις 11 Σεπτεμβρίου, και των τελευταίων 2.500 αμερικανών στρατιωτών που παραμένουν στη χώρα.  

Το Αφγανιστάν βίωνε από την 1η Μαΐου, την ημέρα που θεωρητικά έπρεπε να αποσύρουν οι ΗΠΑ τα στρατεύματά τους βάσει της συμφωνίας που διαπραγματεύτηκαν οι Ταλιμπάν τον Φεβρουάριο του 2020 στην Ντόχα του Κατάρ με την προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, ένα σαρωτικό κύμα βίας. Τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στην επαρχία Ζαμπούλ, στο Νοτιοανατολικό Αφγανιστάν, όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν χτυπήθηκε από βόμβα. Λιγότερο από δύο εικοσιτετράωρα νωρίτερα, το Σάββατο, τουλάχιστον 68 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους μαθήτριες, ηλικίας 13-18 χρόνων, σκοτώθηκαν σε μια σειρά από εκρήξεις μπροστά στο σχολείο θηλέων όπου φοιτούσαν, σε μια συνοικία της Καμπούλ που κατοικείται πρωτίστως από σιίτες μουσουλμάνους της εθνότητας Χαζάρα – οι τελευταίοι μπαίνουν συχνά στο στόχαστρο των εξτρεμιστών σουνιτών.  

Οι Ταλιμπάν βέβαια επιμένουν πως δεν έχουν πραγματοποιήσει καμία επίθεση στην Καμπούλ από τον Φεβρουάριο του 2020. Παράλληλα, ωστόσο, δεν κρύβουν την οργή τους για τη μετάθεση, από την κυβέρνηση Μπάιντεν, της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από την 1η Μαΐου στην 11η Σεπτεμβρίου του 2021, την 20ή επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον για «παραβίαση» της μεταξύ τους συμφωνίας. Οσο για την τριήμερη εκεχειρία την οποία κήρυξαν, κάτι αντίστοιχο είχαν κάνει και πέρυσι για το Εϊντ αλ Φιτρ, οι περισσότεροι αναλυτές ωστόσο δηλώνουν πεπεισμένοι πως είναι απλώς ένας τρόπος να προσφέρουν οι ηγέτες των Ταλιμπάν στις δυνάμεις τους ένα μικρό διάλειμμα στις μάχες με τα κυβερνητικά στρατεύματα, που έχουν ενταθεί από τις αρχές Μαΐου, ιδίως στο Νότιο Αφγανιστάν. Δύο δεκαετίες μετά την εκδίωξή τους από την εξουσία, προειδοποιούν, οι Ταλιμπάν ουδέποτε βρίσκονταν εγγύτερα στην ανάκτησή της.