Πόσοι διαιτητές θα σφυρίξουν στο προσεχές ευρωπαϊκό πρωτάθλημα; Το καλοκαίρι θα δούμε 18 ξένους ρέφερι να διευθύνουν τα ματς της διοργάνωσης, σύμφωνα με όσα γνωστοποιήθηκαν χθες από την UEFA. Διαιτητές από πολλές χώρες, από το Ισραήλ και τη Σλοβενία, ακόμη ακόμη και δύο από τη Ρουμανία. Δεν τις λες και υπερδυνάμεις στο ποδόσφαιρο.

Για την Ελλάδα, μία από τα ίδια. Αυτό που συνήθως συμβαίνει. Δηλαδή, στη λίστα δεν συναντά κάποιος ένα ελληνικό όνομα και πάει να πει αυτό ότι η ελληνική διαιτησία είναι στην… απ' έξω. Εντελώς. Και χωρίς καμία αμφιβολία.

Εδώ χρειάζεται να πούμε αλήθειες. Να δούμε κατάματα το πρόβλημα. Με τον Περέιρα, δεν έγιναν βήματα προς τα μπροστά. Με τον Κλάτενμπεργκ, αυτό είναι κάτι αμφίβολο. Η έλευση ξένων διαιτητών έχει ως αποτέλεσμα τα δυνατά παιχνίδια και τα ντέρμπι να πηγαίνουν σε αυτούς. Αρα, οι γηγενείς χάνουν όχι μόνο ματς και ραντεβού που θα τους κρατούσαν σε εγρήγορση, αλλά και σημαντικό έδαφος στην επαγγελματική τους διαδρομή. Μένει να φανεί πώς θα αντιδράσουν. Αν βελτιωθούν. Δηλαδή, αν σκοπεύουν να «απαντήσουν». Γίνεται τις τελευταίες ημέρες κουβέντα για το ενδεχόμενο να ξαναδούμε έλληνες διαιτητές στα ντέρμπι. Ισως αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν έρχονται πλέον κορυφαία ονόματα και ο Κλάτενμπεργκ ορίζει άσημους ξένους και ασφαλώς με όχι μεγάλη εμπειρία στα πολύ δύσκολα.

Η ελληνική διαιτησία πάντα αντιμετώπιζε τα σοβαρά της θέματα. Το να είχε έναν εκπρόσωπο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα δεν θα έσωζε την κατάσταση. Πέρα από αυτό, αξίζει να δούμε το πώς θα φτιάξουμε τη διαιτησία ή, όταν έρχονται ξένοι, τουλάχιστον να είναι αυτοί «πρώτα ονόματα που κάνουν τη διαφορά».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από