Η ανησυχία στους ιάπωνες πολίτες μεγαλώνει ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων και σε αυτούς προστέθηκαν και οι εθελοντές, που δεν έχουν πάρει διαβεβαίωση ότι θα εμβολιαστούν. Το μεγάλο πρόβλημα γενικότερα στη χώρα είναι ότι μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί μόλις 1,1 εκατ. πολίτες της, από τα συνολικά 126 της Ιαπωνίας, δηλαδή λιγότερο από το 1% του πληθυσμού, ενώ μόλις το 0,4% έχει κάνει και τις δύο δόσεις.

Επίσης κλείνουν συνέχεια δρόμους και πλατείες από όπου περνάει η λαμπαδηδρομία,  αποκλείοντας σε πολλές περιπτώσεις το κοινό.

Αυτή τη στιγμή οι εθελοντές (στην πλειονότητά τους θα είναι Ιάπωνες πλέον) έχουν ως μόνη διαβεβαίωση ότι θα τους χορηγείται ένα μικρό μπουκαλάκι με αντισηπτικό και δύο μάσκες στον καθένα ανά τακτά διαστήματα.

Μέχρι στιγμής στη χώρα τα κρούσματα από την αρχή της πανδημίας έχουν ξεπεράσει τις 500.000 και οι νεκροί πλησιάζουν τις 10.000. Ομως το άσχημο είναι ότι προχωράει πολύ αργά ο εμβολιασμός.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Γιοσιχίντε Σούγκα, έχει δεσμευτεί να εξασφαλίσει 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου έως το τέλος Ιουνίου, δηλαδή λιγότερο από ένα μήνα από την προγραμματισμένη τελετή έναρξης (Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021).

Οι διοργανωτές με δηλώσεις τους στο CNN έκαναν λόγο ότι θα είναι πανέτοιμοι να διοργανώσουν ασφαλείς αγώνες για όλους, την ίδια ώρα που ο Χιντεάκι Οκα, καθηγητής στο ιατρικό πανεπιστήμιο της Σαϊτάμα τόνιζε ότι η Ιαπωνία ενδέχεται να μην είναι σε θέση να συγκρατήσει το τελευταίο κύμα προτού αρχίσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Γ.Λ.