Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Είναι ένα μοναδικό οδοιπορικό στην ιστορία και στους τόπους του αγώνα για την ελευθερία των Ελλήνων. Μια μεγάλη και φιλόδοξη παραγωγή ιστορικών ντοκιμαντέρ που προσεγγίζει θεμελιώδη ερωτήματα και φωτίζει άγνωστες πτυχές της Επανάστασης. Η εκπομπή «'21- Η Επανάσταση των Ελλήνων» του Γεωργίου Π. Μαλούχου κάνει πρεμιέρα αύριο στις 00.10 στο Mega, με παρουσιαστή τον ηθοποιό Τάσο Νούσια. Στα συνολικά 21 επεισόδιά της μιλούν για πρώτη φορά περισσότεροι από 90 κορυφαίοι έλληνες και ξένοι ειδικοί, αναλύοντας τα γεγονότα και αφηγούμενοι συγκλονιστικές ιστορίες των πρωταγωνιστών. Ανάμεσά τους εκλεκτοί εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας όπως οι Νίκος Αλιβιζάτος, Χρήστος Γιανναράς, Νικηφόρος Διαμαντούρος, Μαρία Ευθυμίου, Γιώργος Καραμπελιάς, Παναγιώτης Ροϊλός, Ρόντρικ Μπίτον, Μάριος Μπέγζος. Μαζί τους και οι Μελέτης Η. Μελετόπουλος, Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης και Σωτήρης Ριζάς που έχουν αναλάβει χρέη επιστημονικών συμβούλων της εκπομπής, ενώ για θέματα εκκλησιαστικής φύσης μιλάει ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ. «Μαζί με τους μεγάλους, έχουμε χρησιμοποιήσει και μια σειρά νέων ερευνητών που σήμερα έχουν αρχίσει να αναδεικνύονται κι αύριο θα πάρουν τη θέση των προηγουμένων, το οποίο εγώ θεωρώ σημαντικό. Αλλά και πολλούς ομιλητές σε διάφορα μέρη όπου έχουμε ταξιδέψει κατά την περίοδο των γυρισμάτων κι έχουν τη δυνατότητα να σου μεταδώσουν την τοπική ιστορία πολύ εντοπισμένα στο εσωτερικό του κάθε μέρους» αναφέρει ο Γεώργιος Π. Μαλούχος.
Στην εκπομπή θα παρουσιαστούν επίσης ενδιαφέροντα ντοκουμέντα του Αγώνα που αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές του αλλά και συναρπαστικά έργα τέχνης που αποτύπωσαν για πάντα τα πρόσωπα, τις μάχες, τον πόνο και τη λαχτάρα των Ρωμιών για ελευθερία. «Εχουμε τεράστια πινακοθήκη με έργα της εποχής, διεθνή και ελληνικά. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Γιάννης Ψυχοπαίδης μάς έδωσε δικαιώματα να χρησιμοποιήσουμε έργα της συλλογής του. Εχει κάνει μια σειρά από 31 χαρακτικά σε ξύλο, που είναι καταπληκτικά, με μορφές της Επανάστασης, και για πρώτη φορά θα τα δει ο κόσμος εδώ» επισημαίνει ο ιθύνων νους της εκπομπής. Εξαιρετικής σημασίας είναι και τα κείμενα για τον Αγώνα του 1821 που προέρχονται από το Ιστορικό Αρχείο των εφημερίδων «Το Βήμα» και «ΤΑ ΝΕΑ». Μέσα από αυτά ιχνηλατείται το πώς ο Ελληνισμός έβλεπε διαχρονικά την Επανάσταση, ήδη από την εποχή της πρώτης εκατονταετηρίδας της. «Σε αυτές τις δύο εφημερίδες έχουν γραφτεί πάρα πολλά πράγματα για την Επανάσταση ιδίως τις πρώτες δεκαετίες. Τις δεκαετίες του '30, του '40, του '50 υπήρχαν πάρα πολύ μεγάλα κείμενα, βιογραφικά, μεταφράσεις, πάρα πολύ υλικό. Ο υπεύθυνος του Αρχείου Γιάννης Θ. Διαμαντής έχει αντλήσει κομμάτια απ' αυτό, τα οποία εμείς τα χρησιμοποιούμε ανάλογα με τη θεματική των εκπομπών. Βλέπουμε τις εφημερίδες και απαγγέλλει ο Τάσος Αποστόλου» τονίζει ο Γ. Μαλούχος.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ. Το πρώτο επετειακό επεισόδιο είναι αφιερωμένο στον Αλέξανδρο Υψηλάντη που ξεκίνησε την Επανάσταση τον Φεβρουάριο του 2021 και στον αδελφό του Δημήτριο, ο οποίος έδωσε την τελευταία μάχη του Αγώνα, τον Σεπτέμβριο του 1829, στην Πέτρα της Βοιωτίας. Τις επόμενες εβδομάδες θα περάσουν από την οθόνη οι δυνάμεις που αναμετρήθηκαν στα πεδία των μαχών, η ιδεολογική ταυτότητα των επαναστατών και πώς αυτή συγκροτήθηκε, ο ρόλος της Εκκλησίας, η ζωή και το έργο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, η κατάληψη της Τριπολιτσάς και η αναμέτρηση στα Δερβενάκια. «Τα 21 επεισόδια κλείνουν τιμητικά με τον ρόλο των γυναικών, αλλά νωρίτερα περνάει όλη η Επανάσταση συμπεριλαμβανομένου του φιλελληνισμού και της εξέλιξής του, των μεγάλων γεγονότων όπως το Μεσολόγγι, ο αγώνας στη θάλασσα, οι ποιητές της Επανάστασης Σολωμός και Κάλβος. Εχουμε επίσης ένα επεισόδιο για τον εμφύλιο πόλεμο μέσα στην Επανάσταση, το οποίο θεωρώ πολύ σημαντικό, γιατί δεν το αγγίζει κανένας ακόμα και σήμερα. Μετά είναι οι διεθνείς μάχες όπως το Ναβαρίνο και η στρατιά του Μαιζόν στην Πελοπόννησο. Καταλήγουμε στο τέλος της Επανάστασης και στα διπλωματικά με τον ερχομό του Καποδίστρια» εξηγεί ο Γ. Μαλούχος.