Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Παράδοση τείνει να δημιουργήσει η Μπαρτσελόνα με τους προέδρους της. Μετά τον Σάντρο Ροσέλ που συνελήφθη το 2017 με την κατηγορία των παράνομων προμηθειών από συμφωνίες με την Εθνική Βραζιλίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος ήρθε η σειρά του ανθρώπου που τον διαδέχτηκε, του Ζόζεπ Μαρία Μπαρτομέου, να ακολουθήσει την ίδια διαδικασία λόγω του «BarcaGate».
Αξιωματούχοι της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της καταλανικής αστυνομίας (Mossos d' Esquadra) πραγματοποίησαν χθες το πρωί έφοδο στα γραφεία της Μπάρτσα στο Καμπ Νου αναζητώντας για πολλά ώρες στοιχεία για το «BarcaGate» που αφορούν την επιχείρηση δυσφήμησης πρώην και νυν παικτών της ομάδας και στη συνέχεια συνέλαβαν στο σπίτι του τον μέχρι πρότινος πρόεδρο του συλλόγου Ζόζεπ Μαρία Μπαρτομέου και επίσης τον διευθύνοντα σύμβουλο Οσκαρ Γκράου, τον επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας των Μπλαουγκράνα Ρόμαν Γκόμεθ Πόντι και τον Χάουμε Μασφέρερ που λειτουργούσε ως μυστικοσύμβουλος του πρώην ισχυρού άνδρα.
Η βόμβα της σύλληψης των τεσσάρων πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της Μπαρτσελόνα έσκασε έξι ημέρες πριν από τις εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στον καταλανικό σύλλογο. Το φαβορί για να καθίσει στον προεδρικό θώκο για δεύτερη φορά, ο Ζοάν Λαπόρτα, έμαθε την είδηση ενώ βρισκόταν καλεσμένος σε ραδιοφωνική εκπομπή: «Θέλουμε να επιδείξουμε τον ύψιστο σεβασμό στις δικαστικές αρχές αλλά και στο τεκμήριο της αθωότητας», ήταν το σχόλιό του.
Δήλωση συμπαράστασης προς τους συλληφθέντες έκανε και ο επίσης υποψήφιος για την προεδρία, Τόνι Φρέισα: «Πολύς κόσμος θέλει να βλάψει την Μπάρτσα. Δεν θα το επιτρέψουμε. You will never walk alone».
Οι τέσσερις συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής Λες Κορτς.
Στην ανακοίνωσή της η Μπάρτσα υπογραμμίζει την πλήρη συνεργασία της με τις δικαστικές και αστυνομικές αρχές για τη διερεύνηση της υπόθεσης εκφράζοντας ταυτόχρονα την υποστήριξή της στην αρχή του τεκμηρίου της αθωότητας των θιγόμενων ατόμων στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης.
Το σκάνδαλο. Το κουβάρι του BarcaGate άρχισε να ξετυλίγεται στις 17 Φεβρουαρίου 2020 όταν ο ραδιοφωνικός σταθμός Cadena Ser αποκάλυψε πως το συμβούλιο της Μπάρτσα φέρεται να είχε προσλάβει τις υπηρεσίες της εταιρείας I3 Ventures προκειμένου να οργανώσει εκστρατείες σπίλωσης προσωπικοτήτων που ήταν δυνητικά αντίπαλοι του Μπαρτομέου.
Σ' αυτό τον κύκλο των ανθρώπων που βρέθηκαν στο στόχαστρο ήταν μεταξύ άλλων ο Ζεράρ Πικέ, o Πεπ Γκουαρντιόλα, ο Τσάβι, ο Πουγιόλ και ο Λιονέλ Μέσι. Στην περίπτωση του πρώτου, υπήρχε σκληρή κριτική για τον ρόλο του ως επιχειρηματίας, ενώ το διαμάντι του στέμματος το χτυπούσαν μέσω σχολίων για τη σύζυγό του Αντονέλα Ροκούτσο.
Πίσω από την I3 Ventures βρίσκονταν ανεπίσημοι λογαριασμοί στα social media που δραστηριοποιούνταν στο πεδίο της Μπαρτσελόνα και δημιουργούσαν πεδία γνώμης εναντίον των αντιπάλων της ηγεσίας του συλλόγου.
«Η Μπάρτσα ποτέ δεν προσέλαβε κάποιον για να επιτεθεί σε οποιονδήποτε νυν ή πρώην παίκτη, νυν ή πρώην πρόεδρο, πολιτικό, επιχειρηματία ή οργανισμό», δήλωνε την επομένη της αποκάλυψης του σκανδάλου ο Μπαρτομέου.
Η οικονομική διάσταση. Το σκάνδαλο έχει και οικονομική διάσταση. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελ Μούντο» η Μπάρτσα φέρεται να πλήρωνε 600% πάνω από τις τρέχουσες τιμές για να παρακολουθεί η I3 Ventures τα social media του συλλόγου.
Οι αποκαλύψεις ταρακούνησαν συθέμελα το οικοδόμημα των Μπλαουγκράνα με αποτέλεσμα τον Απρίλιο του 2020 να παραιτηθούν έξι υψηλόβαθμα στελέχη, ανάμεσά τους οι αντιπρόεδροι Εμιλι Ρουσό και Ενρίκε Τόμπας. Στην επιστολή παραίτησή τους σημείωναν πως δεν γνώριζαν τίποτε για την υπόθεση για την οποία πληροφορήθηκαν από τα μίντια.
Στις 27 Οκτωβρίου ο Μπαρτομέου και το συμβούλιό του αναγκάστηκε σε παραίτηση μετά την πρόταση μομφής που κατατέθηκε εναντίον τους από τα μέλη του συλλόγου. Ο βασικός λόγος της ανταρσίας ήταν ο τρόπος που χειρίστηκε ο Μπαρτομέου το ζήτημα του Μέσι αλλά και η αγωνιστική κατάπτωση της ομάδας. Ωστόσο το BarcaGate ήταν επίσης ένας από τους λόγους προώθησης της πρότασης.
Ιστορικές ήττες. Επί των ημερών του Μπαρτομέου η Μπάρτσα έχει βιώσει μερικές από τις πιο σημαντικές ήττες της ιστορίας της, εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων. Το 2-8 από την Μπάγερν, τη ρήξη με τον Μέσι και το χρέος του 1,17 δισ. ευρώ που υποθηκεύει το μέλλον της ομάδας είναι προϊόντα της πολιτικής τους. Ο Μπαρτομέου είναι ο δεύτερος κατά σειρά πρώην πρόεδρος της Μπαρτσελόνα που συλλαμβάνεται. Ο προκάτοχός του Σάντρο Ροσέλ είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση τον Ιανουάριο του 2014 μετά από καταγγελίες για σοβαρές παρατυπίες στη μεταγραφή του Νεϊμάρ από τη Σάντος και ο Μπαρτομέου εκμεταλλευόμενος την αναταραχή ανέλαβε τα ηνία του συλλόγου.
Τρία χρόνια αργότερα ο Ροσέλ και η σύζυγός του Μάρτα Πινέδα συνελήφθησαν με την κατηγορία της είσπραξης παράνομων εσόδων από την εκμετάλλευση δικαιωμάτων της Εθνικής Βραζιλίας, και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Το ζευγάρι έμεινε προφυλακισμένο για 643 ημέρες που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία οικονομικών εγκλημάτων στην Ισπανία. Το πιο εντυπωσιακό, στη δίκη που ολοκληρώθηκε στις 24 Απριλίου 2019 το δικαστήριο απάλλαξε τον Ροσέλ και τη σύζυγό του απ' όλες τις κατηγορίες.