Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Η Ρόδη Κράτσα είναι η μοναδική γυναίκα περιφερειάρχης της χώρας. Ανέλαβε τη διοίκηση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με σκοπό να δώσει οριστική λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, να εκσυγχρονίσει τις δομές υγείας, να δημιουργήσει αναπτυξιακή προοπτική και φυσικά τις κατάλληλες υποδομές ώστε να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο. Θα τα καταφέρει; Ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, επιχειρεί έναν μίνι απολογισμό.
Eχετε δηλώσει για τη διαχείριση των απορριμμάτων: «Εικόνες ντροπής που είδατε στο παρελθόν δεν θα επιτρέψουμε να σκιάσουν ξανά τα Ιόνια Nησιά μας». Σήμερα παραμένετε το ίδιο αισιόδοξη;
Η εικόνα έχει ήδη αλλάξει, μπήκαν οι βάσεις στην καθημερινότητα, ενώ η σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων δρομολογείται. Eχουμε ήδη τα πρώτα αποτελέσματα, με Μονάδες Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων σε όλα τα νησιά σε φάση δημοπράτησης ή επιλογής αναδόχου.
Ο νέος Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦOΔΣΑ) Ιονίων Νήσων που συγκεντρώνει Δήμους και Περιφέρεια και έχω την τιμή να προεδρεύω προετοιμάζει ένα ευρύ σχέδιο ολοκληρωμένης διαχείρισης από τη διαλογή στην πηγή έως την ενεργειακή αξιοποίηση. Από «κακός» μαθητής η Περιφέρειά μας θα γίνει πρότυπο σεβασμού του περιβάλλοντος και διαχείρισης των απορριμμάτων.
Θα δούμε υδροπλάνα στα Ιόνια Νησιά;
Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία του σχεδίου μας, το οποίο είναι καταρτισμένο με υψηλές προδιαγραφές σε βασικές εγκαταστάσεις και υπηρεσίες που θα παραδοθούν στα Λιμενικά Ταμεία σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Μεγανήσι και Λευκάδα, με χρηματοδότηση από τις Δημόσιες Επενδύσεις (υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων), ενώ στην Κέρκυρα και στους Παξούς υπάρχουν ήδη αδειοδοτημένοι χώροι. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από εταιρείες για το πτητικό σκέλος.
Οι δομές υγείας αντεπεξήλθαν εν μέσω πανδημίας;
Δώσαμε μεγάλη βαρύτητα στις δομές και τις υπηρεσίες υγείας, οι οποίες ήταν κυριολεκτικά εγκαταλελειμμένες ή ανεπαρκείς. Παράλληλα με τη στήριξή μας στην αναβάθμιση και στον εξοπλισμό των τεσσάρων Γενικών Νοσοκομείων, θέσαμε ως προτεραιότητα την αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων, του ιατρικού και λειτουργικού εξοπλισμού των 12 Κέντρων Υγείας.
Το κόστος θα ξεπεράσει τα 12.000.000 ευρώ, με τη διαδικασία να βρίσκεται στο στάδιο της πρόσκλησης του ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων, και βέβαια διαθέτουμε 11.000.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση των μισθών του προσωπικού που προσελήφθη λόγω πανδημίας. Προωθείται παράλληλα η τηλεϊατρική.
Επλήγη λόγω Covid η τοπική επιχειρηματικότητα;
Από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας συμβάλαμε με 30.000.000 ευρώ στα πρώτα κεντρικά μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, τα οποία επέστρεψαν υπερτριπλάσια στους δικαιούχους των Ιονίων Νήσων, ενώ διαθέτουμε άλλα 30.000.000 ευρώ άμεσα στις επιχειρήσεις των νησιών μας. Ενισχύουμε τον προστατευτικό εξοπλισμό τους ενάντια στον Covid-19, αλλά και την υποδομή για ψηφιακή οργάνωση και υπηρεσίες των μικρών επιχειρήσεων, ενώ θεσμοθετούμε Βραβεία Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας.
Γιατί δημιουργήσατε Film Office;
Ο κινηματογραφικός τουρισμός γνωρίζει μεγάλη άνθηση και η χώρα μας πρέπει να αξιοποιήσει αυτές τις δυνατότητες με ολοκληρωμένο πρόγραμμα προσέλκυσής τους. Το Ionian Film Office δημιουργήθηκε μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Interreg / CIAK με στόχο την προσέλκυση διεθνών και εγχώριων παραγωγών. Στόχος μας είναι να βάλουμε τα Ιόνια Νησιά ως ανταγωνιστικό προορισμό στον παγκόσμιο χάρτη των οπτικοακουστικών παραγωγών.
Tι έχετε σχεδιάσει για την προώθηση του τουρισμού;
2.500.000 πολίτες έλαβαν 4.000.000 εμφανίσεις της τουριστικής μας καμπάνιας με εμβληματικές τοποθεσίες, μνημεία, παραλίες και σκηνές υπαίθρου από κάθε νησί.
Προχωρούμε στη δημιουργία δομών, όπως ο Οργανισμός Διαχείρισης Προορισμού της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Εχουμε σοβαρές δυνατότητες επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.
Ποια έργα υποδομής έχετε στο πρόγραμμα να πραγματοποιήσετε;
Η Περιφέρεια κατάφερε να δημοπρατήσει 24.000.000 ευρώ για βασικές υποδομές (συγκοινωνιακά έργα 13.400.000 ευρώ, αντιπλημμυρικά έργα 2.900.000 ευρώ, λιμενικά έργα 4.500.000 ευρώ, κτιριακά έργα 4.500.000 ευρώ).
Αυτά αφορούν κυρίως το οδικό δίκτυο, το οποίο είναι γηρασμένο, αλλά και παρακάμψεις και κόμβους, ενώ ένα σχέδιο οδικής ασφάλειας 30.000.000 ευρώ στα μεγάλα νησιά προετοιμάζεται.
Παρεμβαίνουμε στις περιοχές που επλήγησαν από τον «Ιανό», όχι μόνο για αποκαταστάσεις αλλά και για νέες υποδομές οχυρώσεων απέναντι στα βίαια καιρικά φαινόμενα.