Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Με την πρώτη ματιά μοιάζουν με κύματα που έχουν κατακλύσει τον καμβά. Ενα προσεκτικότερο βλέμμα, όμως, σε συνδυασμό με τις συνοδευτικές πληροφορίες αποκαλύπτει ότι στον συγκεκριμένο πίνακα το υγρό στοιχείο δεν έχει απλώς αποκτήσει όγκο και κίνηση, αλλά μετατρέπεται σε μια σχεδόν τρισδιάστατη θαλάσσια τοπιογραφία με ένα καλά κρυμμένο μυστικό - αποδίδει το ακριβές γεωγραφικό μήκος και πλάτος του τόπου της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Πρόκειται για το εικαστικό έργο του Δημήτρη Τζαμουράνη, ενός από τους 22 έλληνες εικαστικούς που προσέγγισαν με σύγχρονη ματιά ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα, τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ. Και παρουσιάζεται στην έκθεση «Σαλαμίς 480 π.Χ. Εικαστική απήχηση 2020» που φιλοξενείται στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας, με αφορμή την επέτειο των 2.500 χρόνων από την ιστορική νίκη των Ελλήνων ενάντια στους Πέρσες. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της ΑΕ της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και υλοποιείται με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την επικοινωνιακή συμβολή του ομίλου Alter Ego. «Την έκθεση απαρτίζουν έργα τέχνης παραστατικά, αφαιρετικά, μινιμαλιστικά, ποιητικά, με αισθησιακά θαλασσινά τοπία ή με σκληρές σκηνές μάχης, φορτισμένα με παρενθετικές εννοιολογικές μεταφορές» δίνει το στίγμα της έκθεσης η επιμελήτρια της έκθεσης, ιστορικός τέχνης, Λουίζα Καραπιδάκη.
«Στόχος είναι να δημιουργηθεί κίνητρο για καλλιτεχνική δημιουργία που θα αντλεί έμπνευση από τη ναυτική δραστηριότητα των προγόνων μας, μέσω της οποίας διαμόρφωσαν τον πολιτισμό και την εθνική μας ταυτότητα, επηρεάζοντας ανεξίτηλα την παγκόσμια ιστορία. Στόχος επίσης είναι, με όχημα την τέχνη, να προσεγγιστεί το ευρύ κοινό και ειδικά η νεολαία και να παρουσιαστούν με άμεσο και σύγχρονο τρόπο, με πνεύμα ανοικτό και με σεβασμό, τα ιστορικά διδάγματα της καθοριστικής ναυτικής σύγκρουσης» προσθέτει η πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδας Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη, η οποία φιλόξενα άνοιξε τις πόρτες της και υποδέχτηκε τη διοργάνωση, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί να παρουσιαστεί στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, αλλά λόγω των μέτρων για την προστασία από τον κορωνοϊό χρειάστηκε να βρεθεί εναλλακτικός χώρος. Και δεν θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερος δεδομένου ότι η ιδέα της έκθεσης ανήκε στην πρόεδρο του μουσείου, το οποίο είναι και συγγενές με την αρχαία ιστορία του Πειραιά, δεδομένου ότι στο εσωτερικό του υπάρχουν ακόμη και κατάλοιπα των Μακρών Τειχών.
Στο επίκεντρο της έκθεσης βρίσκεται η ελαιογραφία του πατέρα της ελληνικής θαλασσογραφίας Κωνσταντίνου Βολανάκη κι ένα από τα σημαντικότερα έργα του προπερασμένου αιώνα, η «Ναυμαχία της Σαλαμίνος» (1882), στο οποίο αποτυπώνεται η στιγμή της κορύφωσης της ναυμαχίας, όπου επικρατεί η έντονη δράση της πολεμικής συμπλοκής. Και συνδιαλέγεται με τις δημιουργίες ζωγραφικής, γλυπτικής και κατασκευές μιας περισσότερο εννοιολογικής απόδοσης, αντιπροσωπευτικής της σύγχρονης τέχνης, που υπογράφουν οι Γιάννης Αδαμάκης, Στρατής Αθηναίος, Στάθης Βατανίδης, Μάρκος Βενιός, Ιωάννα Βλάχου, Χρήστος Γαρουφαλής, Μίλτος Γκολέμας, Στέφανος Ζαννής, Μαρίνα Ζωγραφάκη, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Ανδρέας Κοντέλλης, Ζήνα Λιναρδάκη, Αφροδίτη Λίτη, Τάσος Μαντζαβίνος, Καλλιρρόη Μαρούδα, Χρήστος Μποκόρος, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Παναγιώτης Σιάγκρης, Δημήτρης Τζαμουράνης, Διονύσης Τσάσης, Μανώλης Χάρος, Γιάννης Ψυχοπαίδης.
Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η μοναδική κατασκευή της έκθεσης διά χειρός του αρχιτέκτονα και καλλιτέχνη Διονύση Τσάση: ένα τρισδιάστατο έργο κινητικής τέχνης με καινοτόμα μηχανική τεχνολογία εμπνευσμένο από τον χειρισμό των κουπιών των τριήρεων, των ευέλικτων πλοίων τα οποία και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για τη νίκη του ελληνικού στόλου.
info
H ψηφιακή περιήγηση στην έκθεση «Σαλαμίς 480 π.Χ. Εικαστική απήχηση 2020» είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα http://www.hmmuseum.gr/