Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Η εικόνα του Αλέξη Τσίπρα να περιοδεύει - συνοδευόμενος από την Εφη Αχτσιόγλου και τον Αλέξη Χαρίτση - στα μαγαζιά στο Ιλιον την περασμένη Παρασκευή θα μπορούσε να είναι αντιπροσωπευτική και της αγωνίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η απεύθυνση στη μεσαία τάξη είναι το μεγάλο επίδικο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και του επιτελείου του. Και παρά τη διαρκή συζήτηση που εξελίσσεται στο κόμμα και που αναζωπυρώνεται ανά τακτά διαστήματα, φανερώνοντας τις διαφορετικές αναγνώσεις που γίνονται. Για παράδειγμα, η πρόσφατη σχεδόν κυνική ομολογία του Παύλου Πολάκη για το μέγεθος της καταστροφής που συνέβη στη μεσαία τάξη επί ημέρων διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν έμεινε αναπάντητη. Ως γνωστόν, εξάλλου, οι της Κίνησης Μελών και ευρύτερα πρόσωπα που εντάσσονται στην προεδρική όχθη, κατά καιρούς μιλούν αιχμηρά για τα μέτρα κατά των μεσαίων ή τον καταμερισμό του μαξιλαριού, επί της πρώτη φορά Αριστεράς (για παράδειγμα έχει αναφερθεί παλαιότερα και ο Χρήστος Σπίρτζης) φωτογραφίζοντας ως αρχιτέκτονα της «αφαίμαξης» τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δεν άφησε το γάντι να πέσει κάτω. «Οταν ήρθαμε εμείς βοηθήσαμε σχεδόν όλα τα μεσαία στρώματα έστω και λίγο. Αλλά σας θυμίζω ότι μπήκαμε στην κυβέρνηση με ανθρωπιστική κρίση και μια οικονομία που δεν είχε κανένα περιθώριο για να μπορέσουμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα», είπε (capital.gr) ο Τσακαλώτος. Τοποθετήθηκε επίσης και για το πώς βλέπει εκείνος τη φθορά της κυβέρνησης αλλά και τη στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Πιστεύω ότι δεν θα πέσει η ΝΔ ως ώριμο φρούτο. Η Αριστερά πρέπει να είναι εκεί, με τις προτάσεις της, να συζητάει με τον κόσμο, να κάνει ένα πρόγραμμα, αυτό το πρόγραμμα να γίνει "πενηνταράκια" και έτσι θα αλλάξει το κλίμα».
Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ. Η έννοια όμως του «ώριμου φρούτου» ενεργοποίησε μνήμες στο πολιτικό σκηνικό. Ποιος την εισήγαγε και γιατί απαντάει έμμεσα ο Τσακαλώτος; Μια εκδοχή φέρει τον πολύπειρο επικοινωνιολόγο Γιάννη Λούλη, συνομιλητή του Αλέξη Τσίπρα. Ο «στρατηγός» της έννοιας της μεσαίας τάξης, εξάλλου, είναι διαχρονικά ο υποστηρικτής μιας ήπιας αντιπολίτευσης. Σε αντίθεση με τη λεγόμενη δομική αντιπολίτευση που λέγεται πως ακολούθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την παρότρυνση του Τάκη Θεοδωρικάκου από το 2016. Θέλουν όμως όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα μια τέτοια ήπια και θεσμική τακτική; Και πολύ περισσότερο στο φόντο της πανδημίας και της οικονομικής ύφεσης, που σύμφωνα με μια ανάγνωση πολλών στελεχών θα επιφέρει νέα φτώχεια; Πολύπειροι παρατηρητές δεν αγνοούν τα «νταούλια» του Τσακαλώτου αλλά και τους υψηλούς τόνους άλλων συριζαίων κατά της κυβέρνησης και ως αντίπραξη στη νέα τεχνική επικοινωνίας και αντιπολίτευσης.
ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΚΛΟΓΩΝ. Εξάλλου και η μεσαία τάξη ως στοίχημα και οι νέες στρατηγικές εντάσσονται - όπως λένε πρόσωπα της αριστερής αντιπολίτευσης - σε μια λογική δικομματισμού παλιών ημερών. Ο ίδιος πάντως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιορίζεται στα νέα ήθη, αλλά με συχνότητα τα εναλλάσσει και με πιο οξυμμένη ρητορική. Κυρίως στο πεδίο της πανδημικής διαχείρισης και με αιχμή-πρόσωπο τον Ανδρέα Ξανθό. Για παράδειγμα, στον αχαϊκό «Νεολόγο» είπε πως βλέπει πιθανό τον εκλογικό αιφνιδιασμό από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ως «απόδραση». Μια ανάγνωση που θέλει τον ίδιο και το επιτελείο του να βλέπουν όντως ως πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μια έτερη όμως ανάγνωση θέλει τον φόβο των εκλογών να μειώνει την εσωτερική διαπάλη και να φτιάχνει ενωτικό κλίμα στην Κουμουνδούρου. Κυρίως να ενισχύει την επιτακτικότητα του φλερτ με τη μεσαία τάξη που ο Τσίπρας και η ομάδα του επιθυμούν διακαώς.