Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Η συνεννόηση Αθήνας - Ουάσιγκτον για να κλείσει το πρώτο τηλεφωνικό ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν, έχει πάρει τον δρόμο της. Τα δυο πρόσωπα που εργάζονται πυρετωδώς για τη γρήγορη εξασφάλιση της πρώτης επίσημης τηλεφωνικής επαφής είναι η ελληνίδα πρεσβευτής στη Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, και ο Θανάσης Μπακόλας. Η μεν Παπαδόπουλου είχε κατά την αμερικανική προεκλογική περίοδο ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τον Αντονι Μπλίνκεν, στενό συνεργάτη του Μπάιντεν, που τελικά επελέγη από τον νέο πρόεδρο να ηγηθεί του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Μπακόλας, από την άλλη, επί σειρά ετών σύμβουλος του Μητσοτάκη για θέματα ευρωπαϊκών και αμερικανικών υποθέσεων, που συμμετείχε στη διαμόρφωση των ταξιδιών και των επαφών του Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, διατηρεί εδώ και αρκετούς μήνες επικοινωνία με στελέχη της καμπάνιας Μπάιντεν. Η πρόθεση, προφανώς, δεν είναι απλώς να γίνει το τηλεφώνημα αλλά να γίνει και πριν από αυτό που θα έχει ο νέος πρόεδρος με τον Ερντογάν. Οσο για την απόσπαση δήλωση στήριξης και φιλίας στην Ελλάδα, αυτή θεωρείται, ούτως ή άλλως, δεδομένη. Πέραν αυτών, σε δεύτερη χρονική φάση, το Μαξίμου προφανώς επιδιώκει και εκ του σύνεγγυς συνάντηση, σε κάποιο ταξίδι στις ΗΠΑ που είναι, ούτως ή άλλως, στις προθέσεις του Μητσοτάκη να κάνει μελλοντικά.
Πρόσωπο-κλειδί στις διερευνητικές
Οι διερευνητικές ξεκινούν μεν τη Δευτέρα αλλά το παρασκήνιο πίσω από την προετοιμασία της επανέναρξης αυτής είναι πλούσιο. Και, από το Μαξίμου, κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης αυτής είναι η διπλωματική σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή. Ο κεντρικός της ρόλος βέβαια κατέστη σαφής, ακόμη και σε μη γνωρίζοντες τα ενδότερα του Μεγάρου, το καλοκαίρι, στην άτυπη τριμερή Ελλάδας - Τουρκίας - Γερμανίας, που έγινε με παρέμβαση Βερολίνου, θυμίζω, με τη συμμετοχή της Σουρανή, του συμβούλου εξωτερικής πολιτικής της Μέρκελ, Γιαν Χέκερ και του εκπροσώπου του Ερντογάν, Ιμπραΐμ Καλίν. Η συνάντηση εκείνη ήταν η αναθέρμανση μιας διαδικασίας που χτίζεται αργά αργά ένα χρόνο σχεδόν τώρα, όσο κρατά περίπου η επικοινωνία της Σουρανή με τον Καλίν. Ενας δίαυλος που οι δυο τους, ακολουθώντας τις επιθυμίες των Μητσοτάκη και Ερντογάν, επιχειρούσαν να κρατήσουν ανοιχτό ακόμη και σε δύσκολες στιγμές των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ακόμη κι όταν όλες οι ενδείξεις έδειχναν ότι θα πέσει «παγωνιά». Κι αναφέρω τον Μητσοτάκη και τον Ερντογάν, διότι τόσο η Σουρανή όσο κι ο Καλίν ενημερώνουν άμεσα και αποκλειστικά τους δυο ηγέτες για τις μεταξύ τους συνομιλίες, ενώ η πρώτη έχει αρκετά συχνά αναλάβει, κατόπιν εντολής και συνεννόησης με τον Μητσοτάκη, την ενημέρωση και άλλων θεσμικών παραγόντων για την πορεία των συζητήσεων.
Γνωστοί από παλιά
Στα πέριξ του Μαξίμου και στους καλά ενημερωμένους των Αθηνών είναι πια πολύ γνωστό ότι ο ρόλος της διπλωματικής συμβούλου του Πρωθυπουργού είναι ενισχυμένος. Επρόκειτο, άλλωστε, για επιλογή του Μητσοτάκη, παρότι δεν τους ένωνε μακρόχρονη προσωπική σχέση, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει συνήθως με τους πρωθυπουργούς που διαλέγουν πρόσωπα που γνώριζαν καλά από καιρό. Στην απόφαση να μετοικήσει στο Μαξίμου έπαιξε ρόλο η προϋπηρεσία της σε μια συγκεκριμένη θέση-κλειδί: Τη σύστησαν στον Μητσοτάκη την περίοδο που ήταν διευθύντρια της Διεύθυνσης Τουρκίας του υπουργείου Εξωτερικών. Το ότι είχε τη θέση αυτή εξηγεί, άλλωστε, και τα παραπάνω, το πώς άνοιξε, δηλαδή, τόσο γρήγορα τον δίαυλο με τον εξ απόρρητων του Ερντογάν, Καλίν, μιας και οι δυο τους, εκ των θέσεών τους, δεν ήταν καθόλου άγνωστοι ο ένας στον άλλο.
«Βόμβα σαν τη ΔΕΗ οι εκκρεμείς συντάξεις»
«Μια νέα ΔΕΗ» είναι το πρόβλημα με τις εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις είπε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης υποδεχόμενος χθες τον Πρωθυπουργό στο υπουργείο του. Ο υπουργός χαρακτήρισε το πρόβλημα μεγάλη πρόκληση και ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει ειδικός διαχειριστής/manager από τον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα για να τρέξουν γρήγορα οι απονομές των συντάξεων. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως ούτε εθιμοτυπική και ούτε αναπάντεχη ήταν η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Εργασίας. Αλλωστε το θέμα των εκκρεμών συντάξεων είναι ένα «στοκ» που, κατά την παραδοχή Μητσοτάκη, φέρνει πολιτικό κόστος το οποίο μεταφέρουν συχνά και στο Μαξίμου, με τη μορφή γκρίνιας, πολλοί βουλευτές οι οποίοι δέχονται πιέσεις από τους πολίτες. Κι αυτό ενώ, παράλληλα, το Εργασίας έχει να ετοιμάσει στο αμέσως προσεχές διάστημα μια νομοθετική τριπλέτα, με το εργασιακό νομοσχέδιο, τη μεταρρύθμιση των επικουρικών συντάξεων και το νομοσχέδιο για την επαγγελματική κατάρτιση. Επίσης σειρά έχει πάρει και η θέσμιση της εργασίας από το σπίτι, ώστε να καθοριστούν, όπως εξήγησε χθες ο Μητσοτάκης, «ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των εργαζομένων που εργάζονται και θα εργάζονται πλέον με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα από το σπίτι, ποια είναι τα νέα δικαιώματα και τα νέα προνόμια που δίνουμε, όχι μόνο στις μητέρες, αλλά και στους πατεράδες».
Επόμενος σταθμός στις επισκέψεις του Πρωθυπουργού θα είναι, πάντως, το υπουργείο Ενέργειας όπου θα τον υποδεχθεί ο Κώστας Σκρέκας. Η επίσκεψη αυτή, μάλιστα, ήταν να γίνει πρώτη, ως μήνυμα στήριξης στον «φρέσκο» υπουργό, αλλά αναβλήθηκε, αφού προτιμήθηκε να περάσουν μερικές μέρες για να ενημερωθεί ο Σκρέκας ενόψει και της τηλεδιάσκεψης που είχε την εβδομάδα που πέρασε με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.