Δεν πρέπει να νιώθει κανείς και μεγάλη έκπληξη για τη νέα παράταση που έλαβε η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των έργων ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου, που ήταν να παραδοθούν μέσα στον μήνα αλλά η Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε ότι το έργο θα τελειώσει τον Μάιο του 2021. Τότε θα πρέπει να έχουν βρεθεί πόροι για να προχωρήσει η δημοπράτηση και του δεύτερου μέρους της ανάπλασης.

Ποιος φταίει; Ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, έχει καταλογίσει ευθύνες στην προκάτοχό του, ισχυριζόμενος ότι δεν υπήρχαν πόροι για το έργο. Η Ρένα Δούρου έχει υπαινιχθεί εσκεμμένη κωλυσιεργία, επειδή υπήρχε πρόθεση να αλλάξουν τα τελευταία σχέδια της ανάπλασης προκειμένου να ενταχθούν σ’ αυτά και υποδομές για εμπορική χρήση.

Σε κάθε περίπτωση, μια υποδομή που έχει κριθεί αναγκαία θα παραμείνει για πολύ καιρό ακόμα σε εκκρεμότητα, ενώ όπως συμβαίνει με τέτοιου είδους καθυστερήσεις, το κόστος των έργων θα αυξηθεί. Ποιος πληρώνει; Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.

Η εξέλιξη της ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου επιβεβαιώνει μια θλιβερή διαπίστωση: το μεγαλύτερο πρόβλημα σπατάλης της χώρας βρίσκεται στην τοπική αυτοδιοίκηση – από κάθε άποψη και με κάθε τρόπο.