Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Οι τελευταίες ημέρες της θητείας του Μάικ Πομπέο στο υπουργείο Εξωτερικών είναι τόσο αμφιλεγόμενες όσο και οι προηγούμενοι 32 μήνες, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο ποια ίχνη θα αφήσει πίσω του. Οι ημέρες αυτές, λίγο πριν αποχωρήσει από το τιμόνι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, γέμισαν με tweets στα οποία αυτοσυγχαίρεται - τουλάχιστον 20 ημερησίως - καθώς επιδιώκει να κάνει εκείνος πρώτος ένα προσχέδιο της ιστορίας. Ο πρώην βουλευτής του Κάνσας, με προφανείς φιλοδοξίες να διεκδικήσει την προεδρία το 2024, προσπαθεί να αναδείξει όλες τις κινήσεις του ως επιτυχίες, μειώνοντας συνεχώς τις κινήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Κάποια από τα tweets μάλιστα είναι και εντελώς αναληθή - για παράδειγμα, εκείνο που κατηγορεί τον Μπαράκ Ομπάμα για μια συμφωνία ελέγχου των εξοπλισμών η οποία υπογράφηκε την εποχή του Ρόναλντ Ρίγκαν.
Και άλλοι ισχυρισμοί του είναι αντιφατικοί, όπως η επιμονή του ότι οι ΗΠΑ αναχαίτισαν την επιθετικότητα του Ιράν, μαζί με τον χαρακτηρισμό ότι η Τεχεράνη αποτελεί μεγαλύτερο κίνδυνο από ποτέ. Πριν από λίγες ημέρες χαρακτήρισε το Ιράν «το νέο Αφγανιστάν», ισχυριζόμενος - χωρίς αποδείξεις - ότι εκεί βρίσκεται το επιχειρησιακό κέντρο της Αλ Κάιντα. Παρομοίως, ο Πομπέο ισχυρίζεται ότι οι συναντήσεις του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν της Βόρειας Κορέας οδήγησαν σε διακοπή των δοκιμών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Δεν αναφέρει όμως ότι ο Κιμ ετοιμάζεται να τις επαναλάβει και πως σήμερα το οπλοστάσιό του είναι πολύ μεγαλύτερο απ' όσο ήταν όταν άρχισε τις συναντήσεις με τον Τραμπ.
Καυχήθηκε ότι το υπουργείο του «έκανε περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον στην οικοδόμηση συμμαχιών που προστατεύουν τα αμερικανικά συμφέροντα», λίγες ημέρες πριν ακυρώσει την τελευταία του περιοδεία στην Ευρώπη, επειδή οι ομόλογοί του δεν ήθελαν να συναντηθούν μαζί του. Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου έδειξε ότι δεν είχε χρόνο να τον συναντήσει, περιγράφοντας την πρόσφατη συμπεριφορά του Τραμπ «εγκληματική». Η βελγίδα πρωθυπουργός Σοφί Βιλμές, την οποία επίσης ήταν προγραμματισμένο να συναντήσει, ξεκαθάρισε στο Twitter ότι η κυβέρνησή της ελπίζει ότι ο Τζο Μπάιντεν θα αποκαταστήσει την ενότητα και τη σταθερότητα στις ΗΠΑ.
Ο Πομπέο προσπαθεί να στρίψει το τιμόνι της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής ακόμα και την ώρα που μαζεύει τα πράγματα από το γραφείο του, θέλοντας έτσι να δυσκολέψει την επόμενη κυβέρνηση να αλλάξει ρότα. Μέσα στις τελευταίες 10 ημέρες, ο Πομπέο χαρακτήρισε τις δυνάμεις των Χούτι στην Υεμένη «τρομοκράτες» και την Κούβα χώρα που υποθάλπει την τρομοκρατία - παρότι κανείς από τους δυο δεν αποτελεί ευθεία απειλή για τις ΗΠΑ.
Οσον καιρό βρίσκεται στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Πομπέο προσπαθεί να βάλει τα τελευταία καρφιά στο φέρετρο της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, από την οποία ο Τραμπ αποσύρθηκε το 2018. Αυτή η προσπάθεια μέχρι στιγμής δεν έχει επιτύχει. Ως απάντηση στις νέες αμερικανικές κυρώσεις η Τεχεράνη έχει σταματήσει να δέχεται κάποιους περιορισμούς στις πυρηνικές της δραστηριότητας, αλλά δείχνει έτοιμη να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία με τη νέα κυβέρνηση.
«Αυτό που κάνει είναι να δημιουργεί προβλήματα για την κυβέρνηση Μπάιντεν, αλλά θα τα καταφέρουμε», λέει στέλεχος των Δημοκρατικών, προβλέποντας ότι οι παγίδες που στήνει ο Πομπέο μπορούν να ξεπεραστούν χωρίς να αναλωθεί σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο. «Το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς που έκαναν ο Τραμπ και ο Πομπέο προκλήθηκε από προεδρικά διατάγματα, άρα θα αναστραφεί και από προεδρικά διατάγματα».