Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Ραντεβού την Κυριακή! Αυτό είναι το μήνυμα που περιέχει το… συστημένο γράμμα το οποίο έστειλε ο Αλεξέι Ναβάλνι στο Κρεμλίνο και το μεγάλο αφεντικό του - μαζί με ένα αντίγραφο του αεροπορικού εισιτηρίου για την επιστροφή του στη Μόσχα, με ημερομηνία 17 Ιανουαρίου 2021.
«Δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα επιστροφής μου ή μη. Απλούστατα, επειδή ποτέ δεν έφυγα. Κατέληξα στη Γερμανία, όπου έφτασα σε μια κινητή Μονάδα Εντατικής, για έναν και μόνο λόγο: προσπάθησαν να με σκοτώσουν», έγραψε ο ίδιος ο Ναβάλνι στο Instagram. «Η Ρωσία είναι η χώρα μου, η Μόσχα είναι η πόλη μου και μου λείπουν», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι αδιαφορεί για τα σχέδια του προέδρου της Ρωσίας και των «υπηρετών» του.
Τι θα συμβεί, όμως, μόλις το αεροπλάνο που μεταφέρει τον πιο γνωστό πολιτικό αντίπαλο του Βλαντίμιρ Πούτιν προσγειωθεί στην πρωτεύουσα; Ποια θα είναι η επόμενη πράξη μετά τις δηλώσεις συγκίνησης που θα κάνει τη στιγμή που θα πατήσει ξανά το πόδι του στα πάτρια εδάφη, για πρώτη φορά μετά τον περασμένο Αύγουστο, όταν δηλητηριάστηκε; Θα αφεθεί, άραγε, ελεύθερος να κυκλοφορεί στη χώρα και να ασκεί αντιπολίτευση ή θα οδηγηθεί απευθείας σε ένα κελί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται;
«Η επιστροφή του Ναβάλνι θέτει το Κρεμλίνο μπροστά σε ένα αίνιγμα: να τον φυλακίσει και να διακινδυνεύσει το ξέσπασμα διαδηλώσεων διαμαρτυρίας, κυρώσεις από τη Δύση και τη μετατροπή του σε πολιτικό μάρτυρα; Ή να μην κάνει οτιδήποτε και να κινδυνεύσει να φανεί προς τα έξω αδύναμος;», ήταν το - εύστοχο - σχόλιο που έκανε το πρακτορείο Reuters.
«Η κατάσταση με τον Ναβάλνι μοιάζει πολύ με δύο τρένα που κατευθύνονται το ένα πάνω στο άλλο και είναι αναπόφευκτο να συγκρουστούν», σχολίασε η πολιτική αναλύτρια Τατιάνα Στανόβαγια. Εδώ, ωστόσο, μπορούν να προβληθούν σοβαρές ενστάσεις. Διότι εάν ο Πούτιν είναι όντως «τρένο» και μάλιστα θωρακισμένο, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη δημοτικότητά του σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, ο Ναβάλνι (τον οποίο η πλειοψηφία των Ρώσων θεωρεί «πράκτορα της Δύσης») δεν είναι σήμερα τίποτα παραπάνω από ένα… βαγονέτο, που θα διαλυθεί ολοκληρωτικά εάν επιλέξει τη σύγκρουση.
Αλλωστε, όπως κυνικά έχει δηλώσει ο ίδιος ο Πούτιν, αρνούμενος τις κατηγορίες ότι ο ίδιος έδωσε την εντολή για να βγει από τη μέση ο Ναβάλνι, εάν οι ρωσικές υπηρεσίες ήθελαν να τον σκοτώσουν, θα «είχαν τελειώσει τη δουλειά». Μόνο που έτσι άφησε να πλανάται το ενδεχόμενο στόχος της εντολής να ήταν να του δοθεί ένα παραδειγματικό μάθημα, προς εκφοβισμό του ίδιου και των υπόλοιπων «αντικαθεστωτικών» - κάτι που, εάν ισχύει, δεν καθιστά το έγκλημα λιγότερο σοβαρό…
Δεν αποκλείεται, βεβαίως, ο ίδιος ο Ναβάλνι να έχει επιλέξει συνειδητά τον ρόλο του μάρτυρα, ελπίζοντας έτσι να αναδείξει σε όλο τον κόσμο τον αυταρχισμό και την αντιδημοκρατικότητα του καθεστώτος Πούτιν. Και παράλληλα να «σύρει» ΕΕ και ΗΠΑ σε έναν γύρο νέων κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας, πιο σοβαρών και αποτελεσματικών σε σύγκριση με αυτές που έχουν επιβληθεί μετά τη διαπίστωση (από τις έρευνες ειδικών εργαστηρίων) ότι η δηλητηρίαση έγινε με τη γνωστή από την περίοδο της ΕΣΣΔ τοξική ουσία Novichok, αλλά και τον ισχυρισμό του ίδιου ότι είχε καταφέρει να «παγιδεύσει» ένα μέλος της ομάδας που είχε αναλάβει την εκτέλεσή του και το ανάγκασε να το παραδεχτεί.
Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι το νομικό οπλοστάσιο για να οδηγηθεί ο Ναβάλνι στη φυλακή είναι έτοιμο: αφενός, επειδή παραβίασε τους όρους της αναστολής προηγούμενης ποινής που του είχε επιβληθεί, και αφετέρου, στη βάση δύο νέων ερευνών που ξεκινούν εις βάρος του. Το τι θα γίνει τελικά είναι αποτέλεσμα καθαρά πολιτικών υπολογισμών και επιλογών στο μυαλό του «τσάρου».