Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
O Τζο Μπάιντεν δεσμεύθηκε να βάλει τέλος στη «σχέση αγάπης» που διατηρεί ο Ντόναλντ Τραμπ με αυταρχικούς ηγέτες. Ωστόσο προτού ακόμη ορκιστεί ως νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, δύο αραβικές συμμαχικές χώρες των ΗΠΑ εμφανίζονται ως πρόκληση, δοκιμάζοντας αυτή τη στάση του.
Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ο Μπάιντεν έδωσε αυτή την υπόσχεση, λέγοντας ότι δεν θα εκδώσει λευκή επιταγή για τον «αγαπημένο δικτάτορα» του Τραμπ, αναφερόμενος στον αιγύπτιο ηγέτη Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, και υποσχέθηκε να επαναξιολογήσει τη σχέση της Ουάσιγκτον με τη Σαουδική Αραβία, την οποία είχε αποκαλέσει «παρία» μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι από σαουδάραβες πράκτορες πριν από δύο χρόνια. Είπε ότι η κυβέρνησή του θα «εξασφαλίσει πως η Αμερική δεν αφήνει τις αξίες της στην άκρη προκειμένου να πουλήσει όπλα ή να αγοράσει πετρέλαιο». Ωστόσο αυτή η υπόσχεση του Μπάιντεν να αποκαταστήσει την «ηθική ηγεσία» της Αμερικής ήδη φαίνεται ότι θα δοκιμαστεί από δύο από τους παλαιότερους άραβες συμμάχους της Ουάσιγκτον.
Τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με τους «Financial Times», η κυβέρνηση της Αιγύπτου έριξε στη φυλακή τρία στελέχη της πιο αξιόπιστης οργάνωσης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατηγορώντας τους ότι ανήκουν σε τρομοκρατική οργάνωση αφότου φιλοξένησαν συνάντηση με δυτικούς διπλωμάτες. Την περασμένη εβδομάδα, η Σαουδική Αραβία μετέφερε τη δίκη μιας από τις πιο γνωστές ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών, της Λουτζέν αλ Χατλούλ, σε δικαστήριο που είναι αρμόδιο για υποθέσεις τρομοκρατίας.
Ακτιβιστές θεωρούν πως τόσο ο Σίσι όσο και ο διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στέλνουν ένα μήνυμα προς τον Μπάιντεν. «Ουσιαστικά τον προκαλούν για να διαπιστώσουν εάν μπλοφάρει» σχολιάζει η Σάρα Λι Γουίτσον, διευθύντρια της οργάνωσης Dawn που προωθεί τα δικαιώματα στον αραβικό κόσμο. «Τους συνέλαβαν και εάν δουν ότι αυξάνεται η πίεση για μεταρρυθμίσεις, τότε μπορεί να τους αφήσουν ελεύθερους και μετά να συλλάβουν πέντε άλλους». Ωστόσο άτομα από το περιβάλλον του Μπάιντεν θεωρούν ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος θα υλοποιήσει την υπόσχεσή του. Ο Τόνι Μπλίνκεν, ο άνθρωπος που θα ηγηθεί του υπουργείου Εξωτερικών, έχει ήδη υπονοήσει ότι θα τηρήσει μια πιο αυστηρή στάση για τα θέματα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων απέναντι στη Σαουδική Αραβία, στην Τουρκία και στην Ινδία που έχουν στενή σχέση σε θέματα ασφαλείας με τις ΗΠΑ, καθώς και απέναντι στην Κίνα και άλλες χώρες. Στις τελευταίες δημόσιες δηλώσεις του προτού ανακοινωθεί ο διορισμός του, ο Μπλίνκεν έγραψε στο Twitter για τις συλλήψεις στην Αίγυπτο: «Η συνάντηση με ξένους διπλωμάτες δεν είναι έγκλημα. Ούτε η ειρηνική διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Ο Νικ Μπερνς, πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ήταν σύμβουλος του Μπάιντεν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, λέει πως η υποστήριξη της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα αποτελέσει «προτεραιότητα από την αρχή» για την επόμενη κυβέρνηση. Ο Ρομπ Μπερσίνσκι της οργάνωσης Human Rights First, που συνεργάστηκε με τον Μπλίνκεν στην κυβέρνηση Ομπάμα, θεωρεί ότι η ομάδα του Μπάιντεν «φτιάχνει ήδη μια επιθετική ατζέντα όσον αφορά την προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Σύμφωνα με αναλυτές, μια πιθανή αντίδραση θα περιλαμβάνει την αναστολή στρατιωτικής βοήθειας προς την Αίγυπτο και τη διακοπή πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία, που είναι από τους μεγαλύτερους αγοραστές αμερικανικών όπλων, καθώς και στοχευμένες κυρώσεις για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Ουάσιγκτον παρέχει ετήσια βοήθεια άνω του 1,4 δισ. δολαρίων στην Αίγυπτο, χρήματα τα οποία χρησιμοποιούνται για την αγορά αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού.