Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Τον κλοιό γύρω από την Αγκυρα επιδιώκει να σφίξει η Αθήνα με διπλωματικό πυρετό σε Μαξίμου και υπουργείο Εξωτερικών καθ' οδόν προς τις συζητήσεις των ευρωπαίων ηγετών στις 10-11 Δεκεμβρίου. Σταθερή στάση της ελληνικής πλευράς είναι η ανάδειξη και παράλληλα το «μπλόκο» κάθε πρόκλησης και κίνησης τακτικισμού της Τουρκίας ενώ, χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο έναρξης ελληνοτουρκικού διαλόγου πριν από τη Σύνοδο στις Βρυξέλλες, επιμένει στο κάλεσμα για έμπρακτη συνέπεια στην αποκλιμάκωση. Οι εξελίξεις με την Τουρκία βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεφωνήματος του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ το διπλωματικό πόκερ μεταφέρθηκε και στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ με «ράπισμα» του απερχόμενου αμερικανού προέδρου Μάικ Πομπέο στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και απαντήσεις του Νίκου Δένδια στον τούρκο ομόλογό του.
ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ. Στο τηλεφώνημα συντονισμού της Αθήνας με το Παρίσι, το οποίο παραμένει στο προσκήνιο, έχοντας καθαρή θέση απέναντι στην Αγκυρα και προκρίνοντας σύμφωνα με γαλλικά δημοσιεύματα ακόμα και διακοπή της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας, ο Πρωθυπουργός έκανε με τον Μακρόν αποτίμηση της κατάστασης. Κυρίαρχη πεποίθηση ότι οι ελιγμοί και η γενικότερη συμπεριφορά της Τουρκίας έχουν ενοχλήσει ακόμα και τις πιο επιφυλακτικές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει ότι στην επικειμένη Σύνοδο Κορυφής πρέπει να εφαρμοστούν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου, όταν υπήρξαν σαφείς αναφορές σε συγκεκριμένες διατάξεις που οδηγούν σε κυρώσεις. Και αυτό ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, το κυρίαρχο μήνυμα του Πρωθυπουργού τόσο προς τον γάλλο πρόεδρο όσο και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τους ηγέτες Τσεχίας, Σλοβακίας και Σλοβενίας, με τους οποίους συνομίλησε «σηκώνοντας» ο ίδιος το θέμα της Τουρκίας, στο πλαίσιο των επαφών που ξεκίνησε ο Μισέλ.
ΠΥΡΑ ΑΠΟ ΠΟΜΠΕΟ. Προηγήθηκε η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, με τον Μάικ Πομπέο να στρέφει τα βέλη του εναντίον της Αγκυρας, κατηγορώντας την για εναντίωση στις αρχές και τη λειτουργία της Συμμαχίας με τρόπο που υπονομεύει τη συνοχή της. Ο Πομπέο κατηγόρησε την Τουρκία για προκλητικές ενέργειες σε Ανατολική Μεσόγειο, Λιβύη, Συρία και Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά και για την αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος των S-400 από τη Ρωσία, σημειώνοντας ότι αυτό είναι ένα δώρο στη Μόσχα από έναν νατοϊκό σύμμαχο. Οπως είπε, ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης θα πρέπει να επανεκκινήσει, αποδίδοντας στην Αγκυρα το πάγωμά του. Η παρέμβαση Πομπέο που ικανοποιεί την Αθήνα ακολουθεί το πνεύμα των επισκέψεών του σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και Κωνσταντινούπολη.
Στον Πομπέο έσπευσε να απαντήσει ο Τσαβούσογλου, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες δήλωσε «λυπημένος» γιατί οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις «μαξιμαλιστικές θέσεις Ελλάδας και Κύπρου» και τάσσονται εναντίον της Τουρκίας, στηρίζοντας παράλληλα «τρομοκρατικές οργανώσεις». Κατήγγειλε για μία ακόμα φορά τον ρόλο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ειρήνη» που αφορά το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, ισχυριζόμενος δε ότι το πρόσφατο περιστατικό ανάμεσα στη γερμανική φρεγάτα και το τουρκικό εμπορικό πλοίο δεν ήταν τυχαίο ότι έλαβε χώρα λίγο πριν την από κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής όπου θα τεθεί το ζήτημα των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας. Ο τούρκος ΥΠΕΞ στράφηκε και εναντίον της Γαλλίας.
ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥ. Την ίδια στιγμή Νίκος Δένδιας τόνισε ότι τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να επιδείξουν έμπρακτα προσήλωση σε βασικές αρχές όπως ο σεβασμός των κανόνων δικαίου, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που αυταρχικά και αναθεωρητικά κράτη παραβιάζουν ανοιχτά το διεθνές δίκαιο, απειλούν την περιφερειακή σταθερότητα και τη διατλαντική συνοχή στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τον Καύκασο, δείχνοντας ουσιαστικά την Τουρκία. Ενημέρωσε το ΝΑΤΟ για την τουρκική παραβατικότητα και προκλητικότητα επαναλαμβάνοντας τις ελληνικές θέσεις και απάντησε στον Τσαβούσογλου ότι αν η συμπεριφορά με βάση το Διεθνές Δίκαιο είναι μαξιμαλιστική, τότε το ΝΑΤΟ είναι μαξιμαλιστικό.
Ο έλληνας ΥΠΕΞ είχε χθες μπαράζ τηλεφωνικών επαφών με τους ομολόγους του της Λιθουανίας, της Ουγγαρίας και της Ολλανδίας, ενώ συναντήθηκε με τον γάλλο πρεσβευτή Πατρίκ Μεζονάβ και την Παρασκευή αναμένεται να μεταβεί στην Κύπρο για συνάντηση με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.