Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Με μικρή καθυστέρηση αναμένεται να γίνει η διανομή των εμβολίων κατά του πανδημικού ιού στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να είναι πιθανόν να χαθεί το «στοίχημα» για εμβολιασμό των πρώτων πολιτών της Γηραιάς Ηπείρου πριν από την εκπνοή του τρέχοντος έτους.
Ειδικότερα, δημοσίευμα των «Financial Times» δείχνει ως πιθανό μήνα έναρξης των εμβολιασμών στην Ευρώπη τον ερχόμενο Ιανουάριο, καθώς ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναμένεται να εκφράσει τη γνώμη του για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech στις 29 Δεκεμβρίου. Στην περίπτωση, λοιπόν, αυτή - και σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα - θα χρειαστεί να μεσολαβήσουν τουλάχιστον μερικές ημέρες έως ότου ολοκληρωθεί η διανομή του στα κράτη-μέλη.
Προετοιμασίες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και όπως υπογράμμισε την περασμένη Δευτέρα ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, η χώρα μας ήδη προετοιμάζεται: «Ο συνολικός αριθμός των ψυγείων με ειδικές συνθήκες - πολύ χαμηλές θερμοκρασίες - που απαιτούνται προκειμένου να καλύψουμε τα εμβόλια που θα έρθουν στη χώρα είναι 14».
Ο ίδιος, μάλιστα, αποκάλυψε ότι τα εφτά είναι ήδη στην Ελλάδα και «τα υπόλοιπα έρχονται αυτή την εβδομάδα», διευκρινίζοντας, εντούτοις, ότι δεν πρόκειται να ανακοινωθούν τα σημεία όπου θα τοποθετηθούν για λόγους ασφαλείας.
Είναι σημαντικό, πάντως, να σημειωθεί ότι οι συνθήκες μεταφοράς και συντήρησης των εμβολίων είναι ακόμη ένας «πονοκέφαλος» για την επιστημονική κοινότητα, καθώς το κάθε εμβόλιο έχει τις… ιδιαιτερότητές του.
«Τα εμβόλια έναντι του SARS-CoV-2 μπορεί να απαιτούν συνθήκες αποθήκευσης έως -800C και οι εταιρείες που κατασκευάζουν ερευνητικούς καταψύκτες προσπαθούν να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση των πελατών» υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων σε ανασκόπησή τους οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης).
Ετσι, μοιραία, η πανδημία COVID-19 έχει μεταβάλει τα επιχειρηματικά πλάνα πολλών εταιρειών, οι οποίες έχουν στραφεί σχεδόν αποκλειστικά στην εμπορία συστημάτων κατάψυξης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εταιρεία Stirling Ultracold, η οποία έχει επεκτείνει το προσωπικό της κατά 30%, σύμφωνα με στοιχεία της genengnews.com.
Και ενώ το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και BioNTech απαιτεί αποθήκευση και μεταφορά στους -700C, το εμβόλιο της Moderna πρέπει να φυλάσσεται μεταξύ 20C και 80C και να προφυλάσσεται από έκθεση σε σκόνη και φως. Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της Οξφόρδης, «μπορεί να διατηρηθεί και να μεταφερθεί στους -200C, ενώ το ρωσικό Sputnik V απαιτεί θερμοκρασίες αποθήκευσης στους -200C».