Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Νέα παράταση στο καθεστώς του lockdown για την εβδομάδα 7-13 Δεκεμβρίου «κλειδώνει» το Μαξίμου, έχοντας πλέον στο τραπέζι ένα εξαιρετικά αργόσυρτο σχέδιο χαλάρωσης των περιορισμών, εν αναμονή σχετικών εισηγήσεων από τους λοιμωξιολόγους και επίσημων ανακοινώσεων προς το τέλος της εβδομάδας. Καθαρό στίγμα των προθέσεών του έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου, όταν επεδίωξε για άλλη μία φορά να μπει «φρένο» στις συζητήσεις για την άρση περιορισμών και να δοθεί έμφαση στην ανάγκη τήρησης των μέτρων. Ο Πρωθυπουργός προειδοποιεί για «κάποιες δύσκολες μέρες μπροστά μας» και ζητεί από τα στελέχη του να αποφεύγουν τοποθετήσεις για τα «πώς» και κυρίως τα «πότε» των επόμενων βημάτων για την έξοδο από την καραντίνα. Σε αυτά έριξε το βάρος και χθες με το ευθύ μήνυμά του (όχι μόνο προς τους υπουργούς του, αλλά και προς την κοινωνία) ότι «δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα, αυτά καθορίζουν την πολιτική μας».
Ο Πρωθυπουργός υπονόησε εμμέσως πλην σαφώς ότι κυρίαρχη σκέψη του είναι η συνέχεια στο καθεστώς της καραντίνας - σίγουρα κατά μία εβδομάδα, σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές - ενόσω το δημόσιο σύστημα υγείας παραμένει υπό πίεση έπειτα από τρεις εβδομάδες πανελλαδικού lockdown. Επιπλέον, προδιαγράφεται η διατήρηση περιορισμών, όπως τα SMS και η βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας, μέχρι και το τέλος του έτους.
«Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Πρωθυπουργού. Αυτή πιστοποιεί ότι η καθυστερημένη απόδοση των περιορισμών σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες, οι σοβαρές επιφυλάξεις των επιστημόνων και τα «μηνύματα» από την αγορά ανατρέπουν τους σχεδιασμούς του Μαξίμου, φέρνουν δεύτερες σκέψεις και δυσκολεύουν τον «γρίφο» των Χριστουγέννων. Ως αποτέλεσμα, το κυβερνητικό σχέδιο σταδιακής επαναφοράς των ρυθμών στην κοινωνία και την οικονομία δεν κουμπώνει προς το παρόν στο… ημερολόγιο, αν και περιλαμβάνει ως νέες ημερομηνίες-στόχους την 14η Δεκεμβρίου και ακόμα περισσότερο σε ό,τι αφορά οικονομικές δραστηριότητες την 21η Δεκεμβρίου.
Οριακή βελτίωση. Στην κυβέρνηση διαπιστώνουν οριακή βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας και πρώτες ενδείξεις αποσυμπίεσης στο ΕΣΥ, ωστόσο είναι ειλημμένη η απόφαση να μη γίνει βιαστική άρση μέτρων σε κανένα επίπεδο. Ούτε καν για τα σχολεία, όσο και αν ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριζε θερμά το άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων μετά τις 7 Δεκεμβρίου, εφόσον το επέτρεπαν και οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων. «Στις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» τόνισε στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αντίστοιχα, στο λιανεμπόριο θα επιδιωχθούν ανοίγματα με αυστηρούς κανόνες στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα, ενώ παραμένει ισχυρό το σενάριο για γιορτές με κλειστά και εστιατόρια και καφέ.
Ολα δείχνουν ότι η κυβέρνηση, παρότι επιθυμεί να δώσει ανάσες στην αγορά και στα νοικοκυριά, θα «παρασύρει» τελικά το όποιο άνοιγμα όσο γίνεται πιο κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων, υπό την αγωνία να μην τιναχτεί στον αέρα όλο το προηγούμενο διάστημα. «Ο στόχος είναι συγκεκριμένος: όσο το δυνατόν περισσότεροι Ελληνες να φτάσουμε υγιείς στο εμβόλιο» επανέλαβε, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι τα πρώτα εμβόλια θα φτάσουν στην Ελλάδα πριν από το τέλος του έτους.