Αισθητή είναι η μείωση των κρουσμάτων στα αστικά κέντρα, όπως αποδεικνύουν τα δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας τα τελευταία 24ωρα. Είναι ενδεικτικό ότι εχθές ανακοινώθηκαν 1.044 νέα κρούσματα, με τη Θεσσαλονίκη να χάνει την αρνητική πρωτιά για μία ακόμη ημέρα.

Πιο συγκεκριμένα, η μείωση των νέων διαγνώσεων στην Αττική αγγίζει το 30% και στη Θεσσαλονίκη το 20%, ενώ αντίστοιχα ο κρίσιμος δείκτης Rt έχει πέσει κάτω από το 1, βάζοντας έτσι φρένο στις μεταδόσεις.

Παρ’ όλα αυτά, και όπως επισήμανε χθες ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό καθώς τα ενεργά κρούσματα βρίσκονται στα επίπεδα που καταγράφονταν στις αρχές Νοεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, 600 ασθενείς με σοβαρές επιπλοκές έπειτα από λοίμωξη COVID-19 νοσηλεύονται στις ΜΕΘ της χώρας, με την πληρότητά τους να αγγίζει το 87%, ενώ ακόμη 85 άνθρωποι έχασαν τη μάχη για τη ζωή τους. Σύμφωνα, εντούτοις, με τον Μαγιορκίνη, έως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας το σύστημα Υγείας θα έχει αποσυμπιεστεί ουσιαστικά.