Αρχίζει ξανά η Mytilineos, ύστερα από τρία χρόνια καθυστερήσεων, τις εργασίες για την κατασκευή της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Τομπρούκ της Λιβύης.

Στην ανακοίνωση αυτή προχώρησε η εισηγμένη, αποδίδοντας την εμπλοκή του έργου στις αναταραχές που επικρατούσαν στη βορειοαφρικανική χώρα.

Σύμφωνα με τη Mytilineos ενεργοποιήθηκαν οι απαραίτητες γραμμές χρηματοδότησης που παρέμεναν σε αδράνεια και στο πλαίσιο αυτό η Γενική Αρχή Ηλεκτρισμού της Λιβύης (GECOL) έθεσε σε ισχύ το Letter of Credit προς την ελληνική εταιρεία ανάβοντας το «πράσινο φως» για την υλοποίηση της μονάδας.

Αυτή θα κατασκευαστεί σε τρεις φάσεις και στην αρχική θα κατασκευαστεί η πρώτη τουρμπίνα, η οποία και θα μπορέσει να ενισχύσει άμεσα το ενεργειακό σύστημα της χώρας με σχεδόν 160 MW (Μεγαβάτ).

Οταν ολοκληρωθούν και τα τρία στάδια κατασκευής, η μονάδα θα έχει συνολική ισχύ που θα υπερβαίνει τα 650 MW και θα έχει δυνατότητα διπλού καυσίμου (φυσικού αερίου ή υγρού καυσίμου). Θα περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση τεσσάρων αεριοστροβίλων General Electric GT13E2 σε διάταξη ανοιχτού κύκλου, καθώς και όλου του σχετικού βοηθητικού εξοπλισμού και ενός υποσταθμού 220/66 kV. Η συμβατική αξία για της Mytilineos, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, ανέρχεται στα 400 εκατ. δολάρια.

Σημειώνεται ότι η Λιβύη αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια σοβαρότατο πρόβλημα ηλεκτροδότησης, με πολύωρες διακοπές ρεύματος που παραλύουν την οικονομική και επιχειρηματική ζωή της χώρας. Σύμφωνα με τη Mytilineos η άμεση λύση που θα προσφέρει η εταιρεία με τη μονάδα θα δώσει τη δυνατότητα στη χώρα να επενδύσει στην παραγωγική της ανασυγκρότηση, ενώ σταδιακά με την ολοκλήρωση του έργου η Λιβύη θα αποκτήσει μια σύγχρονη και αποδοτική μονάδα που θα καλύψει καίριες και επιτακτικές ανάγκες στην ευρύτερη περιοχή του έργου.