Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Εναν μήνα μετά τον τρομερό σεισμό των 6,9 ρίχτερ που συγκλόνισε τη Σάμο, οι κάτοικοι του νησιού βρίσκονται σε απόγνωση. Ο χειμώνας έχει αρχίσει να αγριεύει, όμως εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν άστεγοι, με τον αριθμό τους να αυξάνεται καθημερινά, καθώς όλο και περισσότερα σπίτια αποδεικνύονται ακατάλληλα για να κατοικηθούν. Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 2.300 κτίρια έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα» και περισσότερα από 250 είναι κατεδαφιστέα, ενώ ο δευτεροβάθμιος έλεγχος δεν προβλέπεται να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του Δεκεμβρίου. Μέχρι πότε, όμως, θα ζουν 400 άνθρωποι σε κοντέινερ και ξενοδοχεία; Και τι μέλλει γενέσθαι με τα δεκάδες επικίνδυνα κτίρια που έχουν αποκλείσει την πρόσβαση σε ολόκληρες γειτονιές του νησιού; Είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που κυριαρχούν στη Σάμο.
Οι κατεδαφίσεις ετοιμόρροπων κτισμάτων, που απειλούν ζωές, δεν έχουν ακόμη δρομολογηθεί, 13 σχολεία αναζητούν στέγη, ενώ οι κάτοικοι επισημαίνουν σε δραματικό τόνο τις καθυστερήσεις που εντοπίζονται στην αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων τους: είναι ενδεικτικό ότι έναν μήνα μετά την καταστροφή δεν έχει ακόμη εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα προβλέπει τις διαδικασίες αποκατάστασης στο νησί.
«Είμαστε παγωμένοι», λέει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος. «Εν μέσω πανδημίας, με ένα Προσφυγικό να πιέζει και με τα προβλήματα που έχει προκαλέσει ο σεισμός. Μόνο στον δικό μας δήμο ο πρωτοβάθμιος έλεγχος έχει βγάλει "κίτρινα" 1.500 κτίρια, στην πλειονότητά τους σπίτια α' και β' κατοικίας. Σε αυτά δεν υπολογίζουμε όσα χρήζουν κατεδάφισης, τα οποία καθίστανται επικίνδυνα εν μέσω μετασεισμών», εξηγεί. Στο νησί στήθηκαν αρχικά σκηνές, οι οποίες δεν ήταν δυνατό να διασφαλίσουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. «Εχουμε κατευθύνει περίπου 250 άτομα σε ξενοδοχεία βάσει των οδηγιών που είχαμε, όμως πολύ περισσότεροι φιλοξενούνται σε συγγενικά σπίτια. Ζητούμε την άμεση έκδοση της ΚΥΑ ώστε να δρομολογηθούν οι κατεδαφίσεις, η ανοικοδόμηση, η στεγαστική συνδρομή και η οικονομική κάλυψή τους καθώς οι δήμοι είναι αδύνατον να ανταποκριθούν», συνεχίζει ο Στάντζος, επισημαίνοντας πως δεν έχει υπάρξει κρατική κινητοποίηση αντίστοιχη με την έκταση της καταστροφής.
ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΝ. Χιλιάδες κτίρια ελέγχονται από μόλις 25 μηχανικούς της ΔΑΕΦΚ του υπουργείου Υποδομών, ενώ κάποια σχολεία χρήζουν επανελέγχου λόγω ρωγμών που υπέστησαν από μετασεισμούς. «Δεν έχουν έρθει ακόμη ούτε καν κοντέινερ για να στεγαστούν πρόχειρα τα σχολεία. Δεν έχει γίνει ούτε το πιο απλό, να μετακινηθούν εκτός Σάμου οι περίπου 4.000 φιλοξενούμενοι στον προσφυγικό καταυλισμό, ώστε να πάρει μια ανάσα το νησί και να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που προκύπτουν από τον σεισμό και από την Covid-19», εξηγεί ο Στάντζος. «Ζητούμε χρηματοδότηση αλλά και ενίσχυση του συντονισμού. Να υπάρχει ένας άνθρωπος εδώ από την Πολιτική Προστασία για να συντονίζει τα πολύπλοκα ζητήματα που προκύπτουν και να ενισχυθεί ο Δήμος με έμπειρο προσωπικό έστω και με προσωρινή μετακίνηση από άλλες περιοχές της Ελλάδας ώστε να καθοδηγείται εγκαίρως και επαρκώς ο κόσμος για ό,τι πρέπει να κάνει. Ξεκινήσαμε να δίνουμε τα πρώτα επιδόματα των 600 ευρώ, όμως αν υπήρχε περισσότερο προσωπικό η διαδικασία θα ολοκληρωνόταν ταχύτερα και ο κόσμος έχει ανάγκη αυτά τα χρήματα. Ζητούμε, επίσης, περισσότερους μηχανικούς και να σταλούν προκάτ για να στεγαστούν τα σχολεία».
Σοβαρές ζημιές από τον σεισμό και το τσουνάμι έχουν υποστεί τα καταστήματα της Σάμου και οι τουριστικές περιοχές στην ανατολική πλευρά του νησιού, ενώ την ανασφάλεια εντείνει το γεγονός ότι η καταστροφή ήρθε να προστεθεί στην οικονομική κρίση που είχε ήδη προκαλέσει η πανδημία: είναι ενδεικτικό πως το καλοκαίρι η πληρότητα στα τουριστικά καταλύματα ήταν μόλις 20%.
ΠΟΙΟΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΕΙ ΤΙ. Παρόμοια είναι η εικόνα που μεταφέρει στα «ΝΕΑ» και ο Αλέξανδρος Λυμπέρης, δήμαρχος της Δυτικής Σάμου. Περισσότεροι από 130 σεισμόπληκτοι της περιοχής διαμένουν σε ξενοδοχεία, πολλοί σε φιλικά σπίτια ή στα αγροτικά καλύβια τους, ενώ στα χωριά Πλάτανος, Κονταίικα και Κοντακαίικα έχουν τοποθετηθεί 15 κοντέινερ που προορίζονταν για τον καταυλισμό των μεταναστών. Σε αυτά ζουν σεισμόπληκτοι, αρκετοί εκ των οποίων ηλικιωμένοι και άτομα από ευπαθείς ομάδες… «Δυστυχώς ο δευτεροβάθμιος έλεγχος προχωρά πολύ αργά καθώς στην περιοχή μας επιχειρούν δύο συνεργεία στο Καρλόβασι και ένα ή δύο στα χωριά», λέει ο Λυμπέρης. «Κατά τον πρωτοβάθμιο έλεγχο, ο οποίος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, 874 σπίτια της Δυτικής Σάμου χαρακτηρίστηκαν "κίτρινα", ενώ περίπου 200 πρέπει να κατεδαφιστούν. Η κατεδάφιση απαιτεί τέτοιο όγκο δουλειάς που δεν μπορεί να τον διαχειριστεί κανένας δήμος, όσο οργανωμένος και να είναι, πολλώ δε μάλλον ένας δήμος σαν της Δυτικής Σάμου που έχει προέλθει από διάσπαση και είναι υποστελεχωμένος. Γι' αυτόν τον λόγο έχουμε ζητήσει τη συνδρομή των υπουργείων Υποδομών και Περιβάλλοντος. Το τεράστιο πρόβλημα, όμως, είναι το ποιος κατεδαφίζει και τι. Μετά τον πρώτο και τον δεύτερο έλεγχο, πρέπει να έρθει η υπηρεσία αρχαιοτήτων, να αποφανθεί αν μπορεί να προχωρήσει η κατεδάφιση και μετά να ακολουθηθεί το πρωτόκολλο που θα προβλέπεται από την ΚΥΑ, η οποία όμως δεν έχει ακόμη εκδοθεί. Εχουμε καθυστερήσει. Τα κτίρια κλείνουν δρόμους και είναι επικίνδυνα με τους μετασεισμούς», καταλήγει ο Λυμπέρης προσθέτοντας: «Ζητάμε βοήθεια από την πολιτεία. Δεν είναι μόνο το οικονομικό αλλά και το πολύ σοβαρό θέμα του συντονισμού».