Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Ενα θέμα επισκίασε τη σύνοδο των G20, που έγινε με τηλεδιάσκεψη, με οικοδέσποινα τη Σαουδική Αραβία, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Οι εκκλήσεις διεθνών οργανισμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα να απελευθερωθεί από τις σαουδαραβικές φυλακές η Λουζαΐν αλ-Χατλούλ, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών. Χθες έγινε γνωστό από την οικογένειά της ότι η κατηγορία εναντίον της άλλαξε και τώρα θα δικαστεί για τρομοκρατία - που επιφέρει πολύ πιο βαριές ποινές. Η Χατλούλ και άλλες 12 γυναίκες κατηγορούνται ότι συνωμοτούσαν με ξένες οργανώσεις, εχθρικές προς την κυβέρνηση της χώρας της. Συνελήφθησαν τον Μάιο του 2018 μερικές εβδομάδες αφότου ο βασιλιάς Σαλμάν ήρε την απαγόρευση να οδηγούν οι γυναίκες αυτοκίνητο - μια εκστρατεία στην οποία είχε πρωτοστατήσει η 31χρονη γυναίκα.
Η Χατλούλ, σύμφωνα με το BBC, έχει γίνει σύμβολο της αντίστασης στην οπισθοδρομική κυβέρνηση της χώρας που φυλακίζει όποιον έχει αντίθετη άποψη. Οι Αρχές υποστηρίζουν ότι οι κατηγορίες εναντίον της βασίζονται στο ότι συναντούσε ξένους διπλωμάτες, δημοσιογράφους και μέλη ξένων οργανώσεων υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η οικογένειά της λέει ότι δεν της επέτρεπαν να επικοινωνήσει μαζί τους επί τρεις μήνες μετά τη σύλληψή της και ότι έχει υποβληθεί σε ηλεκτροσόκ, μαστιγώσεις και σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Προσθέτουν ότι οι Αρχές της πρότειναν να απελευθερωθεί υπό τον όρο να μην αποκαλύψει ότι υπέστη βασανιστήρια.
Η Χατλούλ εμφανίστηκε στο δικαστήριο την Τετάρτη και ήταν η πρώτη φορά που οι συγγενείς της είχαν νέα της εδώ και ένα μήνα, αφότου δηλαδή ξεκίνησε απεργία πείνας ως διαμαρτυρία για τις συνθήκες κράτησής της. Η αδελφή της Λίνα έγραψε στο Twitter ότι εμφανίστηκε αδύναμη και τρέμοντας ανεξέλεγκτα. Ανέφερε επίσης ότι η αδελφή της την ενημέρωσε ότι αναγκάστηκε να διακόψει την απεργία πείνας όταν οι δεσμοφύλακες άρχισαν να την ξυπνούν κάθε δύο ώρες, στερώντας την και τον ύπνο.
Το ειδικό δικαστήριο για την τρομοκρατία στο οποίο παραπέμφθηκε η νεαρή γυναίκα συστήθηκε το 2008 και χρησιμοποιείται για να τιμωρούνται οι διαφωνούντες στη Σαουδική Αραβία.