Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Ανακοινώθηκαν χθες οι ποινές στη μεγαλύτερη δίκη που σχετίζεται με την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν το 2016. Δικαστήριο της Αγκυρας καταδίκασε σε ποινές ισόβιας κάθειρξης 337 κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων αξιωματικοί και πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας. Οι περίπου 500 κατηγορούμενοι υπηρετούσαν το 2016 σε αεροπορική βάση κοντά στην Αγκυρα.
Η δίκη αυτή ήταν η μεγαλύτερη από τις δεκάδες δίκες που έχουν γίνει με κατηγορουμένους χιλιάδες Τούρκους οι οποίοι, σύμφωνα με τις Αρχές, συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος. Η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίζεται ότι πίσω από το πραξικόπημα βρισκόταν ο ιμάμης (και πρώην φίλος του Ερντογάν) Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει εδώ και χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, μεταξύ εκείνων που καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη είναι 25 πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών F-16 - η καταδικαστική αυτή απόφαση σημαίνει ότι δεν υπάρχει περιθώριο να μειωθεί η ποινή τους. Ο πρώην διοικητής της αεροπορίας Ακίν Οζτούρκ και άλλοι αξιωματικοί που βρίσκονταν στην αεροπορική βάση Ακιντζί κοντά στην Αγκυρα κατηγορούνται ότι ηγήθηκαν του πραξικοπήματος και βομβάρδισαν κυβερνητικά κτίρια, μεταξύ των οποίων και το κοινοβούλιο, αλλά και προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον Ερντογάν. Κατηγορούνται επίσης ότι συνέλαβαν τον τότε επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και σήμερα υπουργό Αμυνας Χουλουσί Ακάρ μαζί με άλλους αξιωματικούς, τους οποίους κράτησαν επί ώρες στην αεροπορική βάση, το βράδυ του πραξικοπήματος. Οι εισαγγελείς εξέφρασαν την πεποίθηση ότι ο Οζτούρκ ήταν επικεφαλής του Συμβουλίου «Ειρήνη στο Σπίτι», το οποίο συντόνιζε τους εξεγερμένους στρατιωτικούς, και τον θεώρησαν το Νο 2 στην απόπειρα, μετά τον Γκιουλέν.
Σε πολλάκις ισόβια καταδικάστηκαν και τέσσερις πολίτες που θεωρήθηκε ότι έπαιξαν σημαντικό ρόλο δίπλα στον Οζτούρκ και αποκαλούνται «πολιτικοί ιμάμηδες» λόγω των σχέσεών τους με τον ιμάμη Γκιουλέν. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, «ήταν παρόντες στην αεροπορική βάση Ακιντζί απ' όπου απογειώθηκαν τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που σκότωσαν δεκάδες πολίτες. Επαιρναν εντολές από τον Γκιουλέν και τις μετέφεραν στους αξιωματικούς του στρατού». Ο 79χρονος Φετουλάχ Γκιουλέν, που κάποτε ήταν στενός σύμμαχος του Ερντογάν αλλά έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος, ήταν ένας από τους έξι κατηγορουμένους που καταδικάστηκαν ερήμην.
Μετά την απόπειρα, το καλοκαίρι του 2016, η κυβέρνηση Ερντογάν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία και προχώρησε σε πογκρόμ διώξεων, που προκάλεσε αντιδράσεις στις συμμαχικές χώρες της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ανέφερε ότι συνελήφθησαν περίπου 292.000 άτομα και 100.000 εξ αυτών φυλακίστηκαν εν αναμονή της δίκης τους. Επίσης, περισσότεροι από 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν μετά το πραξικόπημα και 20.000 εκδιώχθηκαν από το στράτευμα. Τα τουρκικά δικαστήρια έχουν μέχρι σήμερα καταδικάσει σχεδόν 4.500 ανθρώπους, επιβάλλοντας ποινές ισοβίων σε σχεδόν 3.000 από αυτούς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Παρότι έχουν περάσει τέσσερα χρόνια, οι αστυνομικές επιχειρήσεις με στόχο υπόπτους που διατηρούν δεσμούς με το δίκτυο Γκιουλέν συνεχίζονται τακτικά. Σε εξέλιξη βρίσκονται και άλλες δίκες σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, με ακόμη μεγαλύτερο αριθμό κατηγορουμένων. Ετσι, περισσότεροι από 520 κατηγορούμενοι δικάζονται σε μια δίκη που σχετίζεται με τις δραστηριότητες της προεδρικής φρουράς τη νύχτα της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος. Διακόσιες ογδόντα εννέα δίκες σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ενώ δέκα άλλες συνεχίζονται.