Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Ανησυχία έχει προκληθεί για το εμβόλιο που ανέπτυξε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, σχετικά με τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών του. Αρχικά χαιρετίστηκαν με ανακούφιση και χαρά από τις χώρες οι οποίες βασίζονται στα εμβόλια για να επιστρέψει η ζωή στους κανονικούς της ρυθμούς, παρότι ο φάκελος για την έγκριση δεν έχει κατατεθεί ακόμα στις αρμόδιες αρχές που θα δώσουν την έγκριση. Το εμβόλιο φέρεται να έχει μέση αποτελεσματικότητα περίπου στο 70% - ποσοστό που προέκυψε από τον συνδυασμό των αποτελεσμάτων σε ομάδες που ακολούθησαν δύο διαφορετικές δοσολογίες. Γεγονός που σημαίνει ότι η κλινική μελέτη δεν έχει την ομοιομορφία που επιβάλλεται και έτσι υπονομεύεται η επιστημονική της αξία.
Επειτα από τις αντιδράσεις, ο επικεφαλής της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό δήλωσε πως η εταιρία προτίθεται να ξεκινήσει μια νέα παγκόσμια δοκιμή προκειμένου να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
ΤΑ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ. Στις κλινικές δοκιμές, οι ομάδες εθελοντών έλαβαν δύο δόσεις του υποψήφιου εμβολίου. Η μία πήρε δύο ισόποσες δόσεις, ενώ στην άλλη χορηγήθηκε μισή δόση κατά τον πρώτο εμβολιασμό και ολόκληρη τη δεύτερη φορά. Η αποτελεσματικότητα στην πρώτη ομάδα καταγράφηκε στο 62% και στη δεύτερη στο 90%. Ομως αυτό δεν ήταν το μοναδικό λάθος. Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Μονσέφ Σλάουι, επικεφαλής του αμερικανικού κρατικού προγράμματος χρηματοδότησης ερευνών για ανάπτυξη εμβολίων, αποκάλυψε χθες ότι στη δεύτερη ομάδα, στην οποία το εμβόλιο είχε αποτελεσματικότητα 90%, συμμετείχαν άτομα κάτω των 55 ετών, μια ηλικιακή ομάδα η οποία δεν παρουσιάζει τόσο σοβαρά συμπτώματα από τον Covid-19 όπως οι μεγαλύτεροι. Αυτό το σημαντικό δεδομένο αξιολόγησης δεν αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca που έγιναν την περασμένη εβδομάδα. «Υπάρχουν αρκετές μεταβλητές που πρέπει να κατανοήσουμε», πρόσθεσε ο Σλάουι. «Είναι ακόμα πιθανό η διαφορά στην αποτελεσματικότητα να είναι τυχαία».
ΒΟΥΤΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΟΧΗΣ. Οι αγορές αντέδρασαν αμέσως, έπειτα από αυτή την αποκάλυψη, με αποτέλεσμα η τιμή της μετοχής της AstraZeneca να σημειώσει πτώση 6%. Συγκριτικά, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των δικών τους εμβολίων οι μετοχές των Pfizer και BioNTech κέρδισαν 6% και 14% αντίστοιχα, ενώ της Moderna 11%. Μάλιστα, σύμφωνα με τους Financial Times, αρκετοί εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το εάν οι αμερικανικές αρχές θα δώσουν επείγουσα άδεια κυκλοφορίας σε ένα εμβόλιο για το οποίο δεν ανακοινώθηκαν όλες οι λεπτομέρειες και «δοκιμάστηκε μόνο σε 2.300 άτομα». Κάποιοι επιστήμονες μάλιστα θεωρούν πως τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα από τις κλινικές μελέτες του συγκεκριμένου εμβολίου είναι αρκετά ανομοιογενή ώστε να παρουσιαστούν ως «ενιαίο πόρισμα».
ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Εκπρόσωπος της AstraZeneca, πάντως, υπερασπίστηκε τις κλινικές δοκιμές τονίζοντας ότι διεξήχθησαν με βάση τα υψηλότερα κριτήρια ποιότητας και προσθέτοντας ότι αναμένονται σύντομα περισσότερα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και τη διάρκεια προστασίας που προσφέρει από τον κορωνοϊό. Η βρετανική εφημερίδα διευκρινίζει επίσης ότι ακόμη και ένα εμβόλιο με ποσοστό αποτελεσματικότητας 70% θα λάμβανε έγκριση κυκλοφορίας, καθώς το όριο που έχει θεσπιστεί είναι στο 50%. Πάντως, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δηλώνουν ότι δεν ανταγωνίζονται τα υπόλοιπα υποψήφια εμβόλια και πως από το δικό τους, ακόμη και αν καθυστερήσει να εγκριθεί, μπορούν να παραχθούν πολύ πιο γρήγορα μεγάλες ποσότητες, σε σχέση με εκείνα της Pfizer και της Moderna.