Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Ποιο είναι το αποτύπωμα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στην εξέλιξη της επιδημιολογικής καμπύλης; Παρά τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό για τον κίνδυνο μετάδοσης του SARS-CoV-2 σε επιβάτες που χρησιμοποιούν το μετρό ή το λεωφορείο, νέα μελέτη δείχνει ότι ο ρόλος των ΜΜΜ στις μολύνσεις εντός της κοινότητας είναι στην πράξη πολύ μικρότερος από αυτόν που του έχει αποδοθεί στη... θεωρία.
Πιο συγκεκριμένα, στο κρίσιμο αυτό ερώτημα επιχείρησε να απαντήσει μελέτη που διεξήγαγε η Αμερικανική Ενωση Δημοσίων Αστικών Συγκοινωνιών (American Public Transportation Association-APTA), αντλώντας δεδομένα από όλο τον κόσμο, από τη Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια έως το Τόκιο και το Παρίσι.
Και το συμπέρασμα είναι διαφορετικό από το αναμενόμενο. Ειδικότερα, και όπως υπογραμμίζουν οι συγγραφείς της έκθεσης, από την ανασκόπηση διεθνών μελετών, φαίνεται ότι υπάρχει ελάχιστος κίνδυνος από τη χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών.
Αρκεί, βέβαια, να τηρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις εν μέσω πανδημίας, δηλαδή η χρήση μάσκας, η λειτουργία συστημάτων εξαερισμού αλλά και η πιστή τήρηση των κανόνων καθαριότητας.
Μάλιστα, από τα διαθέσιμα δεδομένα που αναλύθηκαν τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από ευρωπαϊκές μητροπόλεις, δεν προκύπτει ότι η άνοδος ή η πτώση της επιδημιολογικής καμπύλης επηρεάζεται από τη χρήση των ΜΜΜ, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κατά κανόνα τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας.
ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ. Επιχειρώντας, δε, να κατανοήσουν ποια είναι τα μέτρα αλλά και οι συμπεριφορές των επιβατών που βάζουν φρένο στην κινητικότητα του ιού εντός των συρμών και των λεωφορείων, οι ειδικοί προκρίνουν ως νούμερο ένα «ασπίδα» προστασίας τη χρήση μάσκας. Και αυτό διότι, όπως έχει διαπιστωθεί από πλήθος ακόμη μελετών, όταν οι άνθρωποι που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους φορούν στο σύνολό τους μάσκα τότε ο κίνδυνος μετάδοσης είναι ιδιαίτερα χαμηλός.
Μάλιστα, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση ενός συμπτωματικού επιβάτη υπεραστικού λεωφορείου, ο οποίος δεν φορούσε μάσκα, με αποτέλεσμα να μολύνει πέντε από τους συνολικά 39 συνεπιβάτες του σε ένα ταξίδι διάρκειας δύο ωρών. Ο ίδιος άντρας αμέσως μετά επιβιβάστηκε σε ένα δεύτερο λεωφορείο, με τη διαφορά όμως ότι έβαλε μάσκα. Σε αυτό το πιο σύντομο ταξίδι διάρκειας περίπου 50 λεπτών δεν καταγράφτηκε καμία μετάδοση.
Παράλληλα, όμως, ο περιορισμένος χρόνος που περνά ο μέσος επιβάτης στα δημόσια μέσα μεταφοράς καθημερινά φαίνεται να μειώνει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο έκθεσης στον πανδημικό ιό. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς ότι εξίσου περιορισμένες είναι και οι κοινωνικές συναναστροφές (π.χ. κουβέντα) ανάμεσα στους συνεπιβάτες, γεγονός που επίσης φρενάρει τους τρόπους μετάδοσης του SARS-CoV-2.
Την ίδια ώρα, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) προτείνει στις γενικές οδηγίες να τηρείται και η απόσταση του 1,5 μέτρου, με τους συγγραφείς της ίδιας έκθεσης να υπενθυμίζουν εν τούτοις ότι η οδηγία αυτή προηγήθηκε της σύστασης και κατόπιν της υιοθέτησης του μέτρου περί υποχρεωτικής χρήσης μάσκας που ισχύει σχεδόν σε όλο τον κόσμο.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, εξίσου σημαντικά «όπλα» για τον περιορισμό των μεταδόσεων στα ΜΜΜ είναι η τακτικός καθαρισμός των επιφανειών αλλά και τα αποδοτικά συστήματα εξαερισμού.