Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
To νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων» είναι ένα νομοσχέδιο με θετικό, αναπτυξιακό και έντονο κοινωνικό αποτύπωμα καθώς στον πυρήνα των διατάξεων βρίσκονται ο εργαζόμενος, ο ασφαλισμένος, οι επιστημονικές ομάδες καθώς και οι άνεργοι συμπολίτες μας και οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στα όρια της φτώχειας.
Ως κυρίαρχη διάταξη του νομοσχεδίου, η μείωση του μη μισθολογικού κόστους της μισθωτής εργασίας κατά τις 3 ποσοστιαίες μονάδες η οποία είναι βασική προεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αποτελεί την έμπρακτη στήριξη και ενδυνάμωση της αγοράς εργασίας καθώς ευνοεί τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, κινητροδοτεί την αύξηση νέων θέσεων απασχόλησης και μειώνει τα κίνητρα για ανασφάλιστη εργασία. Αναμένεται να επηρεάσει θετικά 265.212 επιχειρήσεις και να ενισχύσει το εισόδημα σε 1.986.336 εργαζομένους (στοιχεία ΕΡΓΑΝΗ).
Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κρίνεται αναγκαία καθώς η χώρα μας είχε υψηλό δείκτη tax wedge στην Ευρώπη, ποσοστό το οποίο ήταν απαγορευτικό για επενδύσεις και προσλήψεις ανθρώπινου δυναμικού. Εφτανε στο 46,56% και το 2014 μειώσαμε το ποσοστό αυτό στις 40,56 π. μονάδες.
Σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,90 π. μονάδες προχώρησε και η κυβέρνηση το 2019 και συνδυαστικά με την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική συνέβαλε σε μία πιο αισθητή αποκλιμάκωση της ανεργίας στο δεύτερο εξάμηνο του 2019 και μέχρι τον Μάρτιο του 2020. Με βάση τη σωρευτική μείωση 3,9 π. μονάδων, το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών στη μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα για το έτος 2021 διαμορφώνεται στο ιστορικά χαμηλό των 36,66 π. μονάδων.
Επίσης, στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης, καθιστούμε υποχρεωτική, μέχρι τις 25 του επόμενου μήνα από τον μήνα αναφοράς, τη δημοσίευση των δεδομένων του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων ΗΛΙΟΣ, του Πληροφοριακού Συστήματος ψηφιακής απεικόνισης απονομής και καταγραφής ληξιπρόθεσμων συντάξεων ΑΤΛΑΣ και του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).
Για πρώτη φορά, μάλιστα, με την Εκθεση ΑΤΛΑΣ θα υπάρχει αναλυτική ενημέρωση για την ταχύτητα της απονομής των ληξιπρόθεσμων συντάξεων και των νέων ψηφιακά απονεμημένων συντάξεων σε μηνιαία βάση.
Για πρώτη φορά, θα γνωρίζουμε σε μηνιαία βάση και με απόλυτη ακρίβεια τον αριθμό των αιτήσεων συνταξιοδότησης καθώς και τον αριθμό των ληξιπρόθεσμων εκκρεμών συντάξεων.
Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις προάγεται η πλήρης διαφάνεια και αξιοπιστία στα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και μπαίνει τέλος στην πολιτική εκμετάλλευση, την πολιτική εργαλειοποίηση κρίσιμων δεδομένων της κοινωνικής ασφάλισης χάριν πολιτικών σκοπιμοτήτων.
Εξίσου σημαντική διάταξη θεωρείται και η διάταξη του νομοσχεδίου με την οποία δίνεται η δυνατότητα καταβολής σε 5 δόσεις του χρεωστικού υπολοίπου των ασφαλιστικών εισφορών και αναστολής αυτών για το οικονομικό έτος 2019, σε 800.349 ασφαλισμένους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης των ασφαλιστικών ειδοποιητηρίων του 2019 με βάση το εισόδημα - σύμφωνα με τον προηγούμενο νόμο ΣΥΡΙΖΑ - κλείνει οριστικά το κεφάλαιο της πολύπλοκης και γραφειοκρατικής διαδικασίας υπολογισμού και είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών για 1,5 εκατομμύριο ασφαλισμένους που εισήγαγε ο νόμος 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου-ΣΥΡΙΖΑ) καθώς από 1/1/2020 οι ασφαλισμένοι επιλέγουν στην αρχή κάθε χρόνου το ύψος των μηνιαίων εισφορών με τις ελεύθερες κατηγορίες του ν. 4670/2020 (ασφαλιστική μεταρρύθμιση) που θα καταβάλουν με βάση την οικονομική τους δυνατότητα.
Τέλος, προβλέπεται έκτακτη, διπλή ισόποση καταβολή της τακτικής ενίσχυσης των ωφελουμένων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) για τον μήνα Δεκέμβριο. Η έκτακτη αυτή οικονομική ενίσχυση αφορά 482.335 ευάλωτους συμπολίτες μας, οι οποίοι εντάσσονται σε 256.562 νοικοκυριά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μηχανισμός του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος δημιουργήθηκε το 2013 επί δικής μας κυβέρνησης και έναν χρόνο πριν (2019) κατοχυρώθηκε και συνταγματικά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Ο Ιωάννης Βρούτσης είναι υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων