Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Κάθε παράθυρο αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα του εφιάλτη της πανδημίας επιδιώκει να ανοίγει το Μαξίμου καθ' οδόν προς τον σκληρό χειμώνα και με στόχο τη συγκράτηση έως και την αναστροφή του κλίματος αγωνίας, κόπωσης και, κυρίως, αβεβαιότητας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η επιχείρηση «day after» του Μαξίμου αρχίζει ήδη να περιλαμβάνει στοχευμένα μηνύματα προς τους πολίτες αφενός για τα ενθαρρυντικά νέα από το μέτωπο του εμβολιασμού, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του υγειονομικού σκέλους της κρίσης, αφετέρου για τις προοπτικές επιστροφής της οικονομίας σε τροχιά ανάκαμψης. Αυτό που επιχειρούν να αναδεικνύουν από την κυβέρνηση είναι μία εικόνα προσήλωσης στη διαχείριση της πανδημίας «με σχέδιο και με οδηγό τους επιστήμονες», όπως επιμένουν αρμόδιες πηγές, αλλά ταυτόχρονα χωρίς «να μένουν πίσω κομβικές πολιτικές» - πόσω μάλλον κυρίαρχες προεκλογικές «σημαίες» του Κυριάκου Μητσοτάκη μεταξύ άλλων για περισσότερες επενδύσεις, φοροαπαλλαγές, αύξηση των εισοδημάτων και ενίσχυση της απασχόλησης. Εξού και με φόντο τις πιέσεις και τον μεγάλο προβληματισμό στο πρωθυπουργικό γραφείο για τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού και τις επιπτώσεις του στους δείκτες της ανεργίας και στις «αντοχές» μικρομεσαίων επιχειρήσεων, διαφαίνεται η προσπάθεια να βάζει στον δημόσιο διάλογο ό,τι αφορά δράσεις με θετικό πρόσημο για τα μεσαία εισοδήματα και τους πιο αδύναμους. Πρωτοβουλίες δηλαδή που παραπέμπουν σε μεγαλύτερη... κανονικότητα.
ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΠΟΥΣΟΥΛΑΣ. Σε αυτή την κατεύθυνση αποφασίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης να εξηγήσει στους πολίτες αύριο το εθνικό μάστερ πλαν για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ σήμερα θα αναρτηθεί (στο government.gr) η τελική έκθεση του σχεδίου «Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία» που παρέδωσε η επιστημονική Επιτροπή Σοφών. Ο τεχνοκρατικός μπούσουλας για την αναμόρφωση της οικονομίας, όπως τον συνέταξε η επιτροπή υπό τον καθηγητή του London School of Economics και του Πανεπιστημίου Κύπρου, Χριστόφορου Πισσαρίδη, παρουσιάστηκε στον Πρωθυπουργό χθες και αποτελεί κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη οδικό χάρτη για να αυξηθούν τα εισοδήματα «όχι με δανεικά» αλλά μέσα από τη βελτίωση της παραγωγικότητας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Η έκθεση, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, «οραματίζεται, μια Ελλάδα που παράγει, εξάγει, καινοτομεί, δημιουργεί πολλές καλά αμειβόμενες δουλειές. Μια Ελλάδα που διαθέτει ένα αποτελεσματικό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη, του εργαζόμενου, της επιχείρησης». Και δεν ήταν τυχαίο ότι στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης στάθηκε στη διαπίστωση ότι «σε πολλές από τις εισηγήσεις αντικατοπτρίζονται κυβερνητικές πολιτικές που ήδη υλοποιούνται ή έχουν δρομολογηθεί», εννοώντας τη μείωση της φορολογίας σε εργαζομένους, τη στήριξη της οικογένειας, τη δημιουργία επικουρικού πυλώνα στο ασφαλιστικό σύστημα, την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης κ.λπ. «Θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί ως προς τη φορολογία, την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού μας, τη λειτουργία του κράτους, τη διαφάνεια, την ανεξαρτησία των θεσμών. Οχι, όμως, ως προς το κόστος εργασίας» είπε.
ΜΗΝΥΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ. Ο καθηγητής Πισσαρίδης επεσήμανε ότι «είναι σημαντικό όταν υλοποιούνται οι δράσεις που προτείνουμε να υπάρχει ιδιοκτησία και υποστήριξη αυτών από τους υπεύθυνους στον δημόσιο και πολιτικό τομέα και από το μέρος του πληθυσμού που επηρεάζεται άμεσα» και ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής στο ΟΠΑ Νίκος Βέττας σημείωσε ότι «χωρίς τις απαραίτητες δομικές παρεμβάσεις, η ανάκαμψη της οικονομίας μετά τη λήξη της τρέχουσας πρωτοφανούς κρίσης δεν θα έχει την απαραίτητη διάρκεια και ένταση». Στο μεταξύ ως ένα ακόμα μήνυμα ελπίδας ερμηνεύεται η χθεσινή αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα «η ημέρα της απελευθέρωσης από την πρωτόγνωρη παγκόσμια περιπέτεια έρχεται πιο κοντά», με διαβεβαιώσεις ότι το εμβόλιο θα είναι δωρεάν και ότι εκπονείται στρατηγική για άμεση εφαρμογή από την πρώτη μέρα που θα φτάσει στην Ελλάδα.