Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Τις προθέσεις της Αγκυρας φανέρωσε χθες ο τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος αποτελεί βασικό βραχίονα έκφρασης της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, τους τελευταίους μήνες. Με το Oruc Reis να συνεχίζει την προκλητική δραστηριότητά του εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας έως τις 29 Νοεμβρίου ο Χουλουσί Ακάρ μιλώντας χθες στο Διεθνές Φόρουμ του Χάλιφαξ για την Ασφάλεια προσπάθησε να «θολώσει» τα νερά. Επιχείρησε να εμφανίσει δηλαδή την Τουρκία ως διαλλακτική και υπέρμαχο του διαλόγου και των συνομιλιών. «Παρά τις διαφορές μας, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι όλα τα ανεπίλυτα ζητήματα με την Ελλάδα, είμαστε διατεθειμένοι να τα λύσουμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, με αμοιβαία καλή θέληση, με σεβασμό, με διάλογο και μέσω διαπραγματεύσεων» ανέφερε ο τούρκος υπουργός. Και πρόσθεσε ότι ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο η Τουρκία καλωσόρισε τον μηχανισμό πρόληψης συγκρούσεων του ΝΑΤΟ και τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της Γερμανίας. «Εχουμε πραγματοποιήσει τρεις συναντήσεις σε επίπεδο στρατιωτικών επιτροπών και έχουμε αποστείλει πρόσκληση στους έλληνες ομολόγους μας για τη διεξαγωγή της τέταρτης στην Αγκυρα. Είμαστε έτοιμοι να τους φιλοξενήσουμε, ακόμη κι αν έρθουν αύριο, στην Αγκυρα», σημείωσε.
ΤΟ... ΚΑΛΟ ΠΑΙΔΙ. Είναι πρόδηλο ότι η Αγκυρα επιχειρεί να παίξει το χαρτί του… καλού παιδιού, κάνοντας επίθεση φιλίας στην Ευρώπη και επίδειξη διαλλακτικότητας προκειμένου να αποφύγει κυρώσεις στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Και είναι πολύ πιθανόν το Oruc Reis να ολοκληρώσει στις 29 Νοεμβρίου τη δραστηριότητά του στα νότια του Καστελλόριζου ώστε να θεωρηθεί ότι η Αγκυρα κάνει βήματα αποκλιμάκωσης. Η Αθήνα, πάντως, είναι πάρα πολύ επιφυλακτική για τη στάση της Τουρκίας και δεν αποκλείει η πιθανή αποχώρηση του τουρκικού σεισμογραφικού στα τέλη του μήνα να είναι προσχηματική. Υπάρχει η πιθανότητα, όπως εκτιμάται, η Αγκυρα να αποφασίσει και λόγω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μία ανάπαυλα από τις προκλήσεις. Ομως αργότερα προς τα τέλη Δεκεμβρίου δεν μπορεί να αποκλειστεί ένας νέος γύρος πιο ακραίων τουρκικών προκλήσεων.
Πάντως για τις νέες προκλήσεις της Αγκυρας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να ενημερώσει τηλεφωνικά μεθαύριο τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ενόψει και της Συνόδου ΥΠΕΞ της Συμμαχίας 1 και 2 Δεκεμβρίου.
ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ. Την ίδια ώρα η Τουρκία μπορεί να διαλαλεί ότι είναι έτοιμη για διάλογο αλλά βέβαια έχει στο τραπέζι όλες τις πάγιες διεκδικήσεις της έναντι της χώρας μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι και χθες ο Χουλουσί Ακάρ ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα παραβιάζει διεθνείς συμφωνίες στο Αιγαίο. Ανέφερε ότι στο Αιγαίο η Ελλάδα «παραβίασε ορισμένες διεθνείς συμφωνίες, παραβιάζοντας το αποστρατικοποιημένο καθεστώς των νησιών». Η Αγκυρα έχει συνεχώς ψηλά στην ατζέντα της το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών. Με ναυτικές αναγγελίες οι Τούρκοι ανακοινώνουν συστηματικά το τελευταίο διάστημα πως δεν θα πρέπει να γίνονται στρατιωτικές ασκήσεις κοντά σε ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου διότι παραβιάζεται το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς τους. Επιπλέον, ο Ακάρ επανέλαβε και τη μόνιμη τους τελευταίους μήνες ρητορική της Αγκυρας για το Καστελλόριζο. Ισχυρίστηκε δηλαδή πως η Ελλάδα απαιτεί 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα υφαλοκρηπίδας για ένα μικρό νησί με έκταση μόλις 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων.