Ψώνια με παραλαβή από το κατάστημα κατόπιν διαδικτυακής παραγγελίας και ραντεβού (click away) ετοιμάζεται να επιτρέψει η κυβέρνηση στο λιανεμπόριο κατά την περίοδο των εορτών.

Την αναγγελία αυτή έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξει σταδιακά η αγορά, αλλά με αυστηρούς περιορισμούς. Ο υπουργός, μιλώντας χθες στον Σκάι, έκανε γνωστό πως η κυβέρνηση εξετάζει να επιτρέψει πρώτα τη λειτουργία σε τομείς της οικονομίας που επλήγησαν περισσότερο, όπως στα εποχικά καταστήματα κι εκείνα που πωλούν παιχνίδια.

Διευκρίνισε ότι θα είναι σε ισχύ αυστηρά μέτρα, όπως η χρήση μασκών και ο περιορισμένος αριθμός εισόδου στα καταστήματα.

Σε ό,τι αφορά το μέτρο του click away, πηγές αναφέρουν στα «ΝΕΑ» ότι αυτό προτάθηκε από μεγάλες αλυσίδες λιανικού εμπορίου (ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, επίπλων κ.λπ.) στην κυβέρνηση προκειμένου να εφαρμοστεί κατά την περίοδο της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης καθώς και από κυβερνητικές πηγές με τις οποίες συνομίλησαν «ΤΑ ΝΕΑ», το πιο πιθανό σενάριο είναι το μέτρο να εφαρμοστεί κατά το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς. Δηλαδή στη φάση που θα επιτραπεί πρώτα η λειτουργία των μικρών καταστημάτων, τότε να δοθεί η δυνατότητα εφαρμογής και του click away, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Οι μεγάλοι της αγοράς θα είναι οι τελευταίοι που θα επανεκκινήσουν τις δραστηριότητές τους, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Ενας από τους προβληματισμούς της κυβέρνησης είναι η απουσία ψηφιακών και τηλεπικοινωνιακών υποδομών στις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις και για τον λόγο αυτόν εξετάζει να θέσει σε ισχύ το click away όταν αυτές θα ανοίξουν και όχι τώρα που είναι όλη η αγορά κλειστή.