Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Σύνδεση μέλους
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Ως υψηλού συμβολισμού και ιδιαίτερης διπλωματικής αξίας αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την παρουσία του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στην Αθήνα, για πρώτη φορά μετά τις υπογραφές Ελλάδας και Αιγύπτου για τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ - μια συμφωνία που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί «οδηγό» για την επίλυση και άλλων ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο φόντο των τουρκικών ενεργειών απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να διευρύνει συνολικά το αραβικό τόξο συμμαχίας, είτε προχωρώντας σε συμφωνίες στρατηγικής σημασίας είτε με προσπάθειες να μεγεθύνει τα ερείσματά της στις αραβικές χώρες, όπως μαρτυρούν τα ταξίδια που έχει ήδη πραγματοποιήσει ο Πρωθυπουργός σε Σαουδική Αραβία, Αμπου Ντάμπι κ.λπ. Είναι ενδεικτικό ότι ο κύκλος επαφών του Πρωθυπουργού και του αιγύπτιου προέδρου διευρύνεται καθώς η συνάντησή τους σήμερα στο Μαξίμου έρχεται σχεδόν έναν μήνα μετά την τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου στη Λευκωσία.
Ακόμα περισσότερα όμως δείχνει για τη σημασία που αποδίδεται και από τις δύο πλευρές στη διμερή συνεργασία η πολυμελής «συνοδεία» του στρατηγού Σίσι, σήμερα και αύριο στην πρωτεύουσα. Συγκεκριμένα, κουρυφαίοι αιγύπτιοι αξιωματούχοι αναμένεται να έχουν τις δικές τους επαφές με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, ανάμεσά τους οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.
ΟΙ «ΦΑΚΕΛΟΙ» ΑΟΖ. Είναι σαφές ότι ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων - στην κατ' ιδίαν Μητσοτάκη και Σίσι και στο διευρυμένο γεύμα εργασίας που θα προηγηθεί του δείπνου που θα παραθέσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου - θα βρεθούν θέματα ασφάλειας, άμυνας και ενέργειας. Και αυτό σε μία περίοδο που η ελληνική κυβέρνηση έχει ανοίξει στο τραπέζι τους «φακέλους» ΑΟΖ και επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Είναι σαφές ότι η επόμενη μέρα της συμφωνίας Αθήνας - Καΐρου, τα περιθώρια ενίσχυσής της και οι περαιτέρω προοπτικές που ανοίγονται (στην υλοποίηση μεγάλων ενεργειακών έργων κ.λπ.), παράλληλα με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, θα ξεχωρίσουν στις κοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του αιγύπτιου προέδρου. Η Αθήνα επιδιώκει να εκπεμφθούν καθαρά μηνύματα για το θετικό αποτύπωμα που δημιουργεί η διμερής σχέση συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο, ότι οι δεσμοί ισχυροποιούνται και δύσκολα θα μπορούσαν να «χτυπηθούν», αλλά επιπλέον θέλει να εξεταστούν τα περιθώρια διεύρυνσης της συμμαχίας (και) μέσα από νέα σχήματα συνεργασιών. Κοινή πεποίθηση πάντως είναι ότι Αθήνα και Κάιρο βρίσκονται στην ίδια πλευρά για μια σειρά από περιφερειακά ζητήματα και καταγράφεται σύμπλευση απόψεων σε ό,τι αφορά την προκλητική συμπεριφορά της Αγκυρας - από τη Λιβύη μέχρι το Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ. Μένει πλέον να φανούν τα μηνύματα που θα θελήσει να στείλει προς την Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα, ένα 24ωρο μετά τη λήξη των εργασιών της Ευρω-Αραβικής Συνόδου.
ΣΤΟ ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ. Στο μεταξύ όλα δείχνουν ότι θα πραγματοποιηθεί κανονικά το ταξίδι του Μητσοτάκη στο Αμπου Ντάμπι την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας θα βρεθούν στην ατζέντα της τριμερούς συνάντησης των υπουργών Αμυνας της Ελλάδας Νίκου Παναγιωτόπουλου, της Κύπρου, Χαράλαμπου Πετρίδη και του Ισραήλ, Μπένι Γκαντς, αύριο στη Λευκωσία.