Σημαντική άνοδο κατά 1,26 δισ. ευρώ σημείωσαν οι καταθέσεις εγχώριων επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις ελληνικές τράπεζες τον Σεπτέμβριο, τον όγδοο συνεχόμενο ανοδικό μήνα για τα σχετικά μεγέθη. Την ίδια περίοδο, συνεχίστηκε η καταγραφή θετικής καθαρής ροής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα, ως αποτέλεσμα της αύξησης των εκταμιεύσεων δανείων προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) αυξήθηκε σε 2,4% από 1,9% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 623 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 231 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Μόνο τυχαία δεν είναι η αύξηση ως έναν βαθμό της συνολικής ζήτησης δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις στο γ’ τρίμηνο του 2020, όπως προκύπτει από έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος. Η κεντρική τράπεζα αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως η άνοδος αυτή οφείλεται στην αύξηση των χρηματοδοτικών αναγκών για αποθέματα και κεφάλαια κίνησης, αλλά και στην ανάγκη αναχρηματοδότησης υφιστάμενου χρέους. Μάλιστα, εκτιμά ότι το επόμενο τρίμηνο, η συνολική ζήτηση τόσο των μακροπρόθεσμων όσο και βραχυπρόθεσμων δανείων θα αυξηθεί περαιτέρω ως έναν βαθμό.