«Μια ψήφος στον Τραμπ για να ξαναρχίσουμε / Να γίνουμε περήφανοι όπως ήμασταν κάποτε / Πολλοί μετανάστες στους δρόμους μας / Πολλοί πολιτικοί που λένε ψέματα σε μένα και σε σένα / Γι’ αυτό σου λέω, είναι η ώρα του Τραμπ» λέει η πρώτη στροφή. Κι έπειτα έρχεται το ρεφρέν: «Μην πιστεύετε στις δημοσκοπήσεις / έχετε πίστη στον Κύριο / Μαζί θα κάνουμε την Αμερική μεγάλη ξανά».

Ο ευαγγελιστής πάστορας Στιβ Ουόρεν έκανε καριέρα κάποτε ως μίμος του Ελβις Πρίσλεϊ. Αλλά τώρα, στα 65 του χρόνια, είναι αυτό το τραγούδι που τραγουδάει μπροστά σε ένα μικρό αλλά πάντως εκστασιασμένο πλήθος των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ που έχει συγκεντρωθεί στο Νάσβιλ – την πρωτεύουσα της μουσικής κάντρι. Εκεί βρέθηκε η απεσταλμένη της «Ρεπούμπλικα» για να υπενθυμίσει στην ανταπόκρισή της πως το Νάσβιλ είναι η γενέθλια πόλη του Αντριου Τζάκσον, πρώτου προέδρου των ΗΠΑ, που σήμερα θα χαρακτήριζε κάποιος λαϊκιστή – και μια απόδειξη είναι το γεγονός πως ο Ντόναλντ Τραμπ κρέμασε το πορτρέτο του στο Οβάλ Γραφείο.

Ο Τραμπ επισκέφθηκε το Νάσβιλ μετά το τελευταίο ντιμπέιτ με τον Τζο Μπάιντεν. Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε για την υποστήριξη της υποψηφιότητάς του, τα ζευγάρια που κάθισαν στο ίδιο τραπέζι με εκείνον πλήρωσαν 250.000 δολάρια. Εκεί τραγούδησε και ο ευαγγελιστής πάστορας το τραγούδι του. «Είμαι άνθρωπος της Εκκλησίας, δεν έχω ταυτότητα του κόμματος. Θαύμαζα όμως πάντα τον Ρόναλντ Ρίγκαν και ο Τραμπ είναι ο μοναδικός που βρίσκεται στο ύψος του. Καταλαβαίνει τον λαό μας και άλλαξε αυτή τη χώρα. Εκανα εκστρατεία υπέρ του και το 2016. Θα κερδίσει πάλι, δεν θα γυρίσουμε πίσω» λέει στην ιταλίδα δημοσιογράφο που, όταν παρατηρεί πως κανένας από το εκκλησίασμά του δεν φορούσε μάσκα, εκείνος ανοίγει τα χέρια. «Θέλημα Θεού» της απαντάει γελώντας.  

Στην Πολιτεία του Τενεσί ωστόσο τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς. Εχουν φτάσει ήδη τα 238.000, από τα οποία τα 32.000 μόνο στο Νάσβιλ, ενώ οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τις 8.000. Ο,τι και να συμβεί όμως, φαίνεται πως αυτή είναι η γη του Τραμπ. Το 2016 είχε αποσπάσει το 61% των ψήφων, ενώ, παρά τις απώλειες, στις δημοσκοπήσεις εξακολουθεί να προηγείται με 51% έναντι 39% του αντιπάλου του. Ακόμη και με αυτές τις απώλειες, το «πνεύμα Τραμπ» είναι παντού κυρίαρχο. Από την 23χρονη τουρίστρια που ήρθε από τη Βιρτζίνια επειδή «εδώ κανένας δεν σε ενοχλεί με άχρηστες απαγορεύσεις» και αγοράζει καουμπόικες μπότες έως τα μπαρ της μυθικής Μπρόντγουεϊ όπου κανένας δεν ασχολείται με την πανδημία.  

Στα μπαρ «honky tonk», δηλαδή αυτά που έχουν ζωντανή μουσική, τα τραγούδια μιλάνε για αλκοόλ, ανεργία και χωρισμούς. «Ενα σάουντρακ», παρατηρεί η δημοσιογράφος της «Ρεπούμπλικα», «που ταιριάζει γάντι στον λαό του Τραμπ, όλους εκείνους τους λευκούς που δεν μπορούν να ξεφύγουν από τις μικρές πόλεις της περιφέρειας και είναι πεπεισμένοι πως για όλα τους τα δεινά φταίνε οι μετανάστες και οι εμπορικές συμφωνίες που επέβαλε ο υπόλοιπος πλανήτης στις ΗΠΑ».

«Ψήφισα Τραμπ το 2006 και θα το ξανακάνω. Δουλεύει για το συμφέρον των Αμερικανών. Τον ιό τον έφεραν οι Κινέζοι. Αν χάσει αυτός ο σοσιαλιστής ο Μπάιντεν, όλα θα πάνε καλύτερα» λέει ο 51χρονος Ρότζερ Χέργκες, εργάτης σε πτηνοτροφική μονάδα.