22 Νοεμβρίου 2017: Ο Ολυμπιακός στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ βρίσκεται στη Λισαβόνα για να αντιμετωπίσει τη Σπόρτινγκ. Οι Ερυθρόλευκοι έχουν μόλις έναν βαθμό συγκομιδή. Και μάλλον έχουν καταλάβει ότι εκείνο το ευρωπαϊκό ταξίδι δεν θα συνεχιζόταν ως τον Φλεβάρη. Εντύπωση που επιβεβαιώνεται το ίδιο βράδυ, μιας και τα Λιοντάρια επικρατούν με 3-1 δίνοντας μάλλον τη χαριστική βολή.

Και αν τέλος πάντων η τελευταία «μνήμη» από την Πορτογαλία είναι για τους Πειραιώτες δυσάρεστη σε μια πρώτη ματιά, ίσως τα πράγματα να μην είναι όπως φαίνεται. Διότι ο μύθος λέει πως σε εκείνο το ταξίδι ήταν που έβαλε ξανά μια ιδέα που είχε εγκαταλειφθεί το περασμένο καλοκαίρι. Την ιδέα της συνεργασίας με τον προπονητή Πέδρο Μαρτίνς. Τον Πορτογάλο που τέσσερις μήνες αργότερα έδινε τα χέρια με τον Βαγγέλη Μαρινάκη σε μια συμφωνία που όπως τα γεγονότα αποδεικνύουν άλλαξε και το μέλλον.

Αυτός ο άλλος

O τεχνικός του Ολυμπιακού κράτησε το τιμόνι της Βιτόρια Γκιμαράες ως τα μέσα Φλεβάρη του 2018. Από τότε έχει να καθίσει σε πάγκο γηπέδου της πατρίδας του. Λίγο νωρίτερα (7/1) είχε βρεθεί στο Ντραγκάο για να αντιμετωπίσει την Πόρτο. Ηττήθηκε με 4-2. Πόσο έχουν αλλάξει όλα έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια. Και για τον ίδιο. Και για τους Ερυθρόλευκους που εν τω μεταξύ έχουν στις τάξεις τους… μια δική τους μικρή Πορτογαλία. Ο προπονητής και οι συνεργάτες του. Ο Ζοσέ Σα, ο Ρούμπεν Σεμέδο, ο Ρούμπεν Βινάγκρε, ο Πέπε, ο Τιάγκο Σίλβα (ο μοναδικός εκτός ευρωπαϊκής λίστας), ο Μπρούμα, ακόμη και ο Αχμέντ Χασάν που το διαβατήριό του έχει σφραγίδα Ιβηρικής. Από εκείνο το ταξίδι με τελικό προορισμό στο «Ζοσέ Αλβαλάδε» ο μοναδικός της 18άδας που μπαίνει σήμερα στο αεροπλάνο είναι ο αρχηγός Κώστας Φορτούνης. Πώς το είχε πει ο Βαγγέλης Μαρινάκης «Θα τα αλλάξω όλα». Και – ευτυχώς – το έκανε.

Δεν αλλάζει

Είναι προφανές το αγωνιστικό κίνητρο για την αυριανή αναμέτρηση με την Πόρτο. Γίνεται ακόμη μεγαλύτερο αν αναλογιστεί κανείς πως η πορτογαλική κοινότητα των Ερυθρόλευκων επιστρέφει στην πατρίδα της με διάθεση να δείξει και να αποδείξει, ότι έχει συμβάλει για να δημιουργηθεί κάτι σπουδαίο στο μεγαλύτερο ελληνικό λιμάνι. Ο Μαρτίνς άλλωστε προειδοποίησε σε συνέντευξή του προχθές. «Υπάρχουν ποιοτικές ομάδες. Ο ΠΑΟΚ απέκλεισε την Μπενφίκα στα προκριματικά. Δεν είμαστε μόνοι. Αν νομίζετε πως το ελληνικό πρωτάθλημα είναι εύκολο, κάνετε λάθος. Είναι ανταγωνιστικό και περίπλοκο» είπε στους συμπατριώτες του.

Με 4-4-1-1

Σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση πλην του Μαντί Καμαρά (που βρέθηκε θετικός έπειτα από τεστ Covid πριν από το ματς με τη Μαρσέιγ) είναι άπαντες της ευρωπαϊκής λίστας διαθέσιμοι. Μεταξύ μας πάντως δεν περιμένουμε πολλές διαφορές σε σχέση με την πρεμιέρα. Η πετυχημένη συνταγή που έκανε τη «δουλειά» με τη Μαρσέιγ θα είναι η βάση και για το σχέδιο άλωσης του Οπόρτο. Μια διάταξη 4-4-1-1 με τον Βαλμπουενά σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Γιουσέφ Ελ Αραμπί. Και με τους Μασούρα και Ραντζέλοβιτς να θωρακίζουν με την καλή ανασταλτική τους συμπεριφορά τα άκρα, μπροστά από τον Χολέμπας και τον Ραφίνια.

Σαν να το είπε

Εμεινε πολύ ικανοποιημένος ο προπονητής του Ολυμπιακού από την ανταπόκριση των ποδοσφαιριστών του στην πρεμιέρα. Το έγραψε και όλας στα social media. «Είμαι πολύ περήφανος για την αφοσίωση και τη δέσμευση των παικτών μας, να παλέψουν για τη νίκη μέχρι το τελευταίο λεπτό. Ποτέ δεν τα παρατήσαμε και η αποφασιστικότητά μας ανταμείφθηκε». Με τον έλεγχο λοιπόν να γράφει «άριστα» δεν φαίνεται πολύ πιθανό να υπάρξει διάθεση για αλλαγές. Αυτό φάνηκε άλλωστε και τις προηγούμενες ημέρες στου Ρέντη. Στις προπονήσεις που πάντως ανέβασαν τον δείκτη ετοιμότητάς τους ποδοσφαιριστές σαν τον Βινάγκρε και τον Πέπε.

Με 3.750 στις κερκίδες

Στο μεταξύ το αυριανό ματς θα γίνει στο «Ντραγκάο» παρουσία 3.750 θεατών. Ποσοστό που ισούται με το 7,5% της συνολικής χωρητικότητας του γηπέδου. Οσο επιτρέπει δηλαδή η κυβέρνηση της χώρας. Οι Δράκοι ειδοποίησαν ήδη την UEFA προκειμένου να πάρουν το τυπικό «οκ».