Μια μεγάλη συζήτηση για τους ασυνόδευτους ανηλίκους και τον τρόπο με τον οποίο ελέγχονται προτού ανατεθούν στη φροντίδα των κατά τόπους Υπηρεσιών Κοινωνικής Μέριμνας Παίδων έχει πυροδοτήσει στη Γαλλία η αποκάλυψη πως ο δράστης της επίθεσης της περασμένης Παρασκευής έξω από τα παλιά γραφεία του «Charlie Hebdo» στο Παρίσι δεν είναι 18 χρόνων αλλά 25 – όταν έφτασε λοιπόν στη Γαλλία ως «ασυνόδευτος ανήλικος» το 2018, ήταν ήδη 23 χρόνων.  

Οπως δήλωσε χθες ο γάλλος εθνικός εισαγγελέας για θέματα τρομοκρατίας, Ζαν-Φρανσουά Ρικάρ, ο δράστης, ο οποίος διαβεβαίωνε αρχικά πως ονομάζεται Χασάν Αλί και γεννήθηκε το 2002 στο Πακιστάν, ομολόγησε τελικά ότι η ταυτότητα που εντοπίστηκε σε φωτογραφία στο κινητό του είναι δική του: στην πραγματικότητα, ονομάζεται Ζαχίρ Χασάν Μαχμούντ και γεννήθηκε στο Πακιστάν το 1995. Ο Μαχμούτ, που τραυμάτισε σοβαρά την Παρασκευή δύο ανθρώπους έξω από τα παλιά γραφεία του «Charlie Hebdo» στο 11ο διαμέρισμα του Παρισιού, είπε πως δεν γνώριζε ότι το σατιρικό περιοδικό είχε αλλάξει έδρα μετά τη φονική τζιχαντιστική επίθεση της 7ης Ιανουαρίου του 2015 και ότι κάνοντας μια αναζήτηση στο Internet βρήκε την παλιά διεύθυνση.  

Αφού λοιπόν έκανε πρώτα αναγνωριστικές επισκέψεις στην περιοχή στις 18, 22 και 24 Σεπτεμβρίου, αγόρασε από το Σεν-Ντενί, την ημέρα της επίθεσης, έναν μπαλτά, μία βαριοπούλα και νέφτι: το αρχικό του σχέδιο ήταν να εισβάλει στα γραφεία του περιοδικού και να βάλει φωτιά. Οταν όμως είδε ανθρώπους να καπνίζουν μπροστά στο κτίριο, θεώρησε πως είναι μέλη της σύνταξης του «Charlie Hebdo» και τους επιτέθηκε. Ο Μαχμούντ επιβεβαίωσε πως το κίνητρό του ήταν η οργή για την αναδημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ από το περιοδικό, με αφορμή την έναρξη της δίκης στο Παρίσι 14 ανθρώπων για τις φονικές επιθέσεις του τριημέρου 7-9 Ιανουαρίου του 2015 τόσο στο «Charlie Hebdo» όσο και στο εβραϊκό παντοπωλείο Hyper Cacher: είχε δει, όπως είπε, σχετικά βίντεο από το Πακιστάν.  

Οι γαλλικές αρχές εκτιμούν πως ο Ζαχίρ Χασάν Μαχμούντ έδρασε μόνος: και τα δέκα άτομα του περιβάλλοντός του που είχαν προσαχθεί έχουν αφεθεί ελεύθερα. Το γεγονός όμως ότι ο τρομοκράτης έπεισε τις γαλλικές αρχές το 2018 ότι ήταν ανήλικος (η αρμόδια αρχή του Βαλ ντ’ Ουάζ δεν τον είχε αρχικά πιστέψει, αλλά γαλλικό δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ του) έχει γίνει βούτυρο στο ψωμί της (ακρο)Δεξιάς στη Γαλλία.