Αρχίζει η νομοθεσία μας να προσαρμόζεται στην αρχή της ισότητος των δύο φύλων, που καθιέρωσε το νέο Σύνταγμα του 1975. Με το προσχέδιο προτείνεται ισονομία μεταξύ των δύο συζύγων, που θα πρέπει να αποφασίζουν από κοινού για κάθε θέμα του έγγαμου βίου τους, αλλά θα υποχρεώνονται να λαβαίνουν υπόψη τους τις ανάγκες της εργαζόμενης γυναίκας και μητέρας.

– Οι σύζυγοι θα φέρουν από κοινού τα βάρη του γάμου ανάλογα με τις δυνάμεις τους.

– Η σπιτική εργασία θα υπολογίζεται στα βάρη αυτά.

– Αντιμετωπίζεται σε συγχρονισμένες και ρεαλιστικές βάσεις το θέμα της προίκας, οι παροχές περιουσιακών στοιχείων από τους γονείς στα αγόρια και τα κορίτσια.

Ετσι εγκαταλείπονται οι ανδροκρατικές απόψεις που απηχεί ο ισχύων Αστικός κώδικας σε ό,τι αφορά στις σχέσεις των συζύγων, καθώς και των γονέων με τα παιδιά τους.

H θητεία θα μειωθεί

Θα μειωθεί η θητεία των ανδρών στο Στρατό σε 24 μήνες και σε Αεροπορία – Ναυτικό, από 30-32 μήνες που υπηρετούν σήμερα, σε 27 μήνες, όταν θα γίνει στράτευση 12.000-15.000 γυναικών.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Ε. Αβέρωφ σε συνέντευξή του. Εξάλλου ο κ. υπουργός δήλωσε ότι αποκλείει την περίπτωση να γυμνασθούν οι γυναίκες στα όπλα.

Τέλος ο κ. Αβέρωφ τόνισε ότι, όταν ψηφισθεί ο νόμος, θα παρέχεται η ευχέρεια να επιστρατεύονται οι γυναίκες τοπικώς – δηλαδή κατά περιοχές – και μερικώς.

Στη μαύρη αγορά

τα βιβλία σημάτων

Στη «μαύρη αγορά» πωλούνται τα βιβλία σημάτων, στα οποία εξετάζονται οι υποψήφιοι οδηγοί αυτοκινήτων.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εξαντλήθηκαν, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, εκείνα που είχε στη διάθεσή της η Υπηρεσία Συγκοινωνιών Χολαργού. Αποτέλεσμα είναι η μεγάλη ταλαιπωρία των υποψηφίων οδηγών και ο θησαυρισμός των μαυραγοριτών, αφού πωλούν το τεύχος 200 δραχμές το ένα, έναντι 50 που πωλείται από την Υπηρεσία Συγκοινωνιών.