Σε νέες περιπέτειες μπαίνουν οι ΗΠΑ με τη βιασύνη του προέδρου Τραμπ να ορίσει τη διάδοχο της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Η σορός της δικαστού εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα σε αίθουσα του Ανώτατου Δικαστηρίου και θα ταφεί στο κοιμητήριο του Αρλινγκτον. Με, άνευ προηγουμένου, ταχύτητα ο Ντόναλντ Τραμπ θα ανακοινώσει αύριο τον δικαστή που θα τη διαδεχθεί, ή όπως όλα δείχνουν, τη δικαστή.  

Οι Ρεπουμπλικάνοι σπεύδουν να πραγματοποιήσουν την ψηφοφορία, έχοντας πλειοψηφία 53-47 στη Γερουσία, ώστε εάν το εκλογικό αποτέλεσμα κριθεί, όπως υπονοεί ο Τραμπ, στο Ανώτατο Δικαστήριο, να έχουν τον έλεγχο.  

Υποψήφιες είναι πέντε γυναίκες. Φαβορί και η μόνη που συναντήθηκε με τον Τραμπ αυτή την εβδομάδα είναι η 48χρονη Εϊμι Κόνι Μπάρετ, που έχει επτά παιδιά και έχει εκφράσει την άποψή της εναντίον των αμβλώσεων.  Είναι από τις δικαστικούς που έχουν ξεχωρίσει και διορίσθηκε εφέτης το 2017. Στο παρελθόν είχε εργαστεί στο γραφείο του μέλους του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αντονίν Σκάλια. Είναι φωτογενής, κάτι που δείχνει να είναι σημαντικό για τον Ντόναλντ Τραμπ – και μιλά με μεγάλη αυτοπεποίθηση, όπως σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές. Δεν κρύβει το γεγονός ότι ασκεί τακτικά τα θρησκευτικά της καθήκοντα.  

Το 1998 συνέγραψε το «Καθολικοί δικαστές σε σημαντικές υποθέσεις», μια ματιά στο «εάν οι δικαστές κάποιες φορές πρέπει να εξαιρούνται από υποθέσεις στην εκδίκαση των οποίων θα τους επηρεάσει η συνείδησή τους». Το ερώτημα είναι προφανές για την πιστή Καθολική Μπάρετ, που διατηρεί δεσμούς με τη θρησκευτική κοινότητα People of Praise, η οποία διδάσκει πως οι άνδρες έχουν εξουσία πάνω στις συζύγους τους. Μάλιστα κατά την επικύρωσή της το 2017, αρκετοί Δημοκρατικοί γερουσιαστές είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για το εάν θα μπορεί να κρατήσει την ισορροπία ανάμεσα στους νόμους και στα προσωπικά της πιστεύω.  

Μέχρι στιγμής το Ανώτατο Δικαστήριο έχει προστατέψει το δικαίωμα των γυναικών στις ΗΠΑ για αμβλώσεις, όμως εάν ορισθεί η Μπάρετ η κατάσταση μπορεί να αντιστραφεί. Η δικαστικός έχει επανειλημμένα διατυπώσει την άποψη ότι οι αμβλώσεις είναι «πάντα ανήθικες».  Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές που ήδη συζητούν ότι η Μπάρετ είναι αποφασισμένη να καταργήσει το δικαίωμα αυτό, εάν ως μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου – όπου πλέον η πλειοψηφία θα είναι συντηρητικοί δικαστές – κληθούν να επανεξετάσουν το θέμα.  

Οι άλλες υποψήφιες στη λίστα του Τραμπ έχουν λιγότερο ακραίες απόψεις, κινούνται όμως στον συντηρητικό χώρο. Η Μπάρμπαρα Λαγκόα, ήταν δικαστής στη Φλόριντα πριν ο Τραμπ την επιλέξει ως επικεφαλής του Εφετείου της Ατλάντα και δεν έχει εκφρασθεί εναντίον των αμβλώσεων. Ομως ο Τραμπ μπορεί να την επιλέξει για το Ανώτατο Δικαστήριο επειδή είναι κουβανο-αμερικανίδα και η υποψηφιότητά της μπορεί να οδηγήσει αρκετούς ισπανόφωνους να στηρίξουν τον Τραμπ τον Νοέμβριο στις κάλπες. Σημαντική θα είναι η βοήθειά της και για να κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ τη Φλόριντα, μια από τις κρίσιμες πολιτείες. Ο αμερικανός πρόεδρος εξετάζει επίσης τα ονόματα της Τζόαν Λάρσεν, της Αλισον Ράσινγκ και της Κέιτ Τοντ.