Απόσταση

Ολα τα μέρη έχουν την ίδια απόσταση από τον Παράδεισο, έλεγε ένας άγγλος ουμανιστής. Το αξίωμα δεν ισχύει όμως για τον αριστερό παράδεισο. Το λέω γιατί η απόσταση μεταξύ Ευκλείδη Τσακαλώτου και του επικέντρου του, Αλέξη Τσίπρα, πότε μεγαλώνει, πότε μικραίνει. Τώρα, ας πούμε, που ο πρώτος κατέκρινε τη ρητορική περί πολιτικών απατεώνων του δεύτερου δείχνει μεγάλη. Μέχρι ο Ευκλείδης να γράψει το νιοστό άρθρο που θα μας εξηγεί πώς τα συστημικά μίντια παρερμήνευσαν τη στάση του.  

Στήριξη

Στην ανάλυση του Τρύφωνα Αλεξιάδη πριν παρατηρείτο μια προπαγανδιστική τακτική στις φυσικές καταστροφές. Να, στην Αττική π.χ., ακουγόταν «65 φορές στο λεπτό, το όνομα του περιφερειάρχη και το κόμμα από το οποίο προέρχεται», ενώ τώρα στη Θεσσαλία δεν ακούγεται τίποτα. Το αντιπολιτευτικό κόλπο είναι πολύ παλιό και πολύ εύκολο. Οπότε θα κρατήσω μόνο την έμμεση στήριξη στη Ρένα Δούρου. Οχι ότι αμφέβαλα. Εκείνη άλλωστε δεν ξέφυγε ποτέ από τη συριζαϊκή μανιέρα διοίκησης κατά την άσκηση των καθηκόντων της.  

Αλάτι

Χαρακτηρισμοί σαν το άπατρις ανήκαν και ανήκουν, για τον Νίκο Φίλη, στη Δεξιά. Δεν είναι ο μοναδικός που άδειασε τη συντρόφισσα Τζάκρη. Ούτε βέβαια κι ο μόνος που ανέχτηκε τις μεταγραφές του δικού της ύφους στο κατά φαντασίαν αμόλυντο αριστερό κόμμα. Παρ’ όλα αυτά δεν θα επικαλεστώ τη ρήση του Φλωράκη για τη θάλασσα και το αλάτι. Επειδή αυτή η – θα το θέσω διακριτικά – παραφωνία στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ αλατίζει τις μέρες των πολιτικών του αντιπάλων συχνά.  

Αυτοκριτική

«Βγήκε και δεν βγήκε ο Μεγάλος Περίπατος» στην Πανεπιστημίου απεφάνθη ο εμπνευστής του Κώστας Μπακογιάννης. Η αυτοκριτική είναι πάντα χρήσιμη στους πολιτικούς. Ειδικά αν τους βοηθάει να κατανοήσουν πότε άλλαξαν επίπεδο. Γιατί είναι άλλο να μη σου βγαίνουν με την πρώτη οι απομιμήσεις roundabouts στο Καρπενήσι ή τη Λαμία, κι άλλο να μην έχουν πλήρη επιτυχία παρεμβάσεις αξίας δύο εκατ. ευρώ στην πρωτεύουσα.