Τα πρόσωπα εμπιστοσύνης που έκαναν πιο εύκολη την απόφαση του 30χρονου κεντρικού χαφ να γίνει κάτοικος Πειραιά: Ο Κριστιάν Καρεμπέ και ο Φρανσουά Μοντέστο στον διοικητικό ιστό. Ο άλλοτε συμπαίκτης του στην εθνική Γαλλίας και καλός του φίλος Ματιέ Βαλμπουενά. Ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί με τον οποίο έπαιξε αντίπαλος την εποχή που ο σκόρερ των Πειραιωτών φορούσε τα χρώματα της Καέν. Ακόμη και οι νεότεροι – Σισέ, Μπα, Καμαρά – που επί της ουσίας είναι ποδοσφαιρικά γαλλοθρεμμένοι. Οι Ερυθρόλευκοι έχουν (και) στυλ γαλλικό. «Θα βρω μπροστά μου πρόσωπα γνωστά και αυτό σίγουρα είναι καλό. Θα με βοηθήσουν πολύ στην προσαρμογή μου. Είναι πολύ σημαντικό συστατικό για την επιτυχία ενός συνόλου η επικοινωνία. Είναι σημαντικό να μιλάς την ίδια γλώσσα με τους συμπαίκτες σου. Πραγματικά ανυπομονώ να τους γνωρίσω όλους καλύτερα. Και ανυπομονώ να πιάσουμε δουλειά. Να έρθει η ώρα για τους αγώνες. Ο Ολυμπιακός έχει πολλές επιτυχίες. Ερχεται από μια σπουδαία σεζόν στην οποία κατέκτησε τους τίτλους στην Ελλάδα και πήγε μακριά στην Ευρώπη. Θέλω να γίνω μέλος αυτής της ομάδας. Να βάλω και εγώ ένα λιθαράκι στις επιτυχίες που θα ακολουθήσουν. Ανυπομονώ να μπω στο γήπεδο».  

Φυσικά δεν είναι μόνο αυτά που μέτρησαν στην απόφαση του Εμβιλά για το «ναι». Είναι και η ενότητα. Γιατί ο Ολυμπιακός βεβαίως έχει και συνέχεια. Σε κάποιες από τις λεπτομέρειες που κάνουν πάντα τη διαφορά στις μεταγραφικές ιστορίες. Ο τρόπος των Ερυθρόλευκων. Η μεγάλη τους πρόταση. Οι φιλοδοξίες τους.

Και μεταξύ μας, ο 30χρονος άσος δεν είναι ο μόνος που ανυπομονεί. Η προσδοκία που έχει δημιουργήσει η απόκτησή του είναι… μη μετρήσιμη, αλλά καταλαβαίνει ο καθένας πόσο πολύ περιμένει το ερυθρόλευκο κοινό να τον δει στη μεσαία γραμμή της ομάδας του Πέδρο Μαρτίνς. Να αναλαμβάνει την ευθύνη. Είτε σαν μαέστρος. Είτε μιλώντας πάντα… μουσικά, ως μετρονόμος.  Εκείνος που θα αποφασίζει τον ρυθμό στο χορτάρι. Με τις ιδέες του. Αλλά και με την ηγετική του φυσιογνωμία. Την οποία την καταλαβαίνεις προκαταβολικά από τον τρόπο που μιλά.   

Avanti

Το παράδειγμα που ακολουθεί χαρακτηριστικό: Ο γάλλος άσος είναι στην Ελλάδα από την περασμένη Παρασκευή. Κάπως έτσι είχε την ευκαιρία να πάρει και μια πρώτη γεύση από τον Ολυμπιακό στον τελικό του Κυπέλλου κόντρα στην ΑΕΚ. «Ναι, είδα κάποια πράγματα από το ματς. Μια πρώτη εικόνα για την ομάδα και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αλλά σίγουρα ακόμη είναι νωρίς. Εχουμε αρκετή δουλειά μπροστά μας. Ο τελικός ήταν το τέλος μιας σπουδαίας χρονιάς. Ο πήχης όμως ανεβαίνει ψηλότερα» μας λέει και όταν του θυμίζουμε πως το Σάββατο δεν αγωνίστηκε – μεταξύ άλλων – το άλλο μεγάλο μεταγραφικό απόκτημα του καλοκαιριού, ο Ραφίνια; «Μεταγραφές κάνεις για να βελτιωθείς. Η εμπειρία κάποιων ποδοσφαιριστών είναι πολύ χρήσιμη για την εξέλιξη ενός συνόλου. Ας πούμε πέρσι ο Ολυμπιακός κατάφερε μια σπουδαία πρόκριση στην Ευρώπη, κόντρα στην Αρσεναλ. Δεν τα κατάφερε όμως κόντρα στη Γουλβς. Φέτος με την προσθήκη έμπειρων παικτών, αλλά και με την εμπειρία που έχουν πλέον οι περσινοί πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας να αποκλείσουμε και την… Αρσεναλ και τη Γουλβς. Να πάμε πιο μακριά στην Ευρώπη. Να πάμε ψηλότερα. Να ευχαριστηθούμε εμείς. Να ευχαριστήσουμε και τον κόσμο μας». Αν δεν το καταλάβατε; Το κονσέρτο μόλις ξεκίνησε. Και… avanti maestro!