Εχουν περάσει 14 χρόνια από εκείνο το φθινόπωρο του 2006 όπου ο πρωταθλητής Ολυμπιακός είχε μπει απευθείας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και τον ακολούθησε η δεύτερη ΑΕΚ,  αποκλείοντας τη σκωτσέζικη Χαρτς με δύο νίκες (3-0 και 2-1).

Ηταν και η τελευταία φορά που το ελληνικό ποδόσφαιρο είχε δύο εκπροσώπους στη μεγάλη γιορτή της Ευρώπης με τον Ολυμπιακό να είναι στον όμιλο με Βαλένθια, Ρόμα και Σαχτάρ και την ΑΕΚ σε γκρουπ με Μίλαν, Λιλ και Αντερλεχτ.

Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια, φτάσαμε κάποιες σεζόν να μην έχουμε καν εκπρόσωπο στους ομίλους της κορυφαίας διοργάνωσης και συνήθως ήμασταν και ευχαριστημένοι εάν είχαμε έναν εκπρόσωπο.

Πλέον βρισκόμαστε μπροστά στο ορατό ενδεχόμενο να δούμε και πάλι δύο ελληνικές ομάδες στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, αρκεί τις δύο επόμενες εβδομάδες ο νταμπλούχος Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ να αποκλείσουν την κυπριακή Ομόνοια και τη ρωσική Κράσνονταρ αντίστοιχα.

Λίγοι μπορεί να μην παραδεχθούν πως η ευκαιρία είναι (πράγματι) μεγάλη, ωστόσο κρύβει και σημαντικές παγίδες που δεν θα πρέπει να αγνοήσουν οι Ερυθρόλευκοι και ο Δικέφαλος του Βορρά.

Μην ξεχνάμε ότι είναι μια ιδιαίτερη σεζόν που ξεκίνησαν τα προκριματικά με μονούς αγώνες, κάτι που ευνοούσε τα αουτσάιντερ και η Ομόνοια για παράδειγμα απέκλεισε ανώτερες ομάδες – και βαθμολογικά στην ΟΥΕΦΑ αλλά και σαν ιστορία – όπως ο Ερυθρός Αστέρας και η Λέγκια Βαρσοβίας.

Οπως και ο ΠΑΟΚ ύστερα από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες πρόκρισης επί της Μπενφίκα (σε διπλούς πάντα αγώνες στα Κύπελλα Ευρώπης) έφτασε στη σπουδαία επιτυχία για πρώτη φορά στην ιστορία του επί των Λουζιτανών σε ένα

νοκάουτ παιχνίδι.

Από την άλλη πλευρά, τόσο ο Ολυμπιακός όσο και ο ΠΑΟΚ θα στερηθούν την παρουσία φιλάθλων τους, όταν είναι γνωστό ότι διαθέτουν μακράν τις δύο πιο «καυτές» έδρες στην Ελλάδα, αλλά είπαμε αυτοί είναι οι κανόνες τούτη την ώρα (λόγω της πανδημίας και με αυτούς θα πρέπει να παίξουν).

Το πιο σημαντικό στοιχείο για να ολοκληρώσουν την πρόκριση στους ομίλους θα είναι να μην υποτιμήσουν τους αντιπάλους τους, αλλά όπως έχουν δείξει ο Ολυμπιακός με την πορεία του τα τελευταία χρόνια και ο ΠΑΟΚ με την εφετινή κυρίως διαδρομή, είναι προφανές  ότι δεν θέλουν να κάνουν αυτό το λάθος.