ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ. Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2020 θα είναι εφικτή η συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση για την αναθεώρηση της κοινής εμπορικής και επενδυτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στόχος της διαβούλευσης είναι η οικοδόμηση συναίνεσης των κρατών – μελών, των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των ενδιαφερόμενων μερών και της κοινωνίας των πολιτών, ενώ οι βασικοί λόγοι αναθεώρησης της εμπορικής και επενδυτικής πολιτικής εντοπίζονται στην ανάγκη ανταπόκρισής της στις νέες παγκόσμιες προκλήσεις και τα δεδομένα που προέκυψαν από την κρίση της πανδημίας Covid-19.

Τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τη διαβούλευση θα περιληφθούν σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα εκδοθεί προς το τέλος του έτους.

Σε αυτό το πλαίσιο καλούνται οι επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στη δημόσια διαβούλευση, υποβάλλοντας γραπτά σχόλια, προκειμένου να συμβάλουν με τις απόψεις και προτάσεις τους σας στην αναθεώρηση της εμπορικής και επενδυτικής πολιτικής της ΕΕ.

Τυχόν γραπτά σχόλια θα πρέπει να υποβληθούν, μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2020, στο trade-policy-reνiew-2020@ec.europa.eu, ενώ οι συμμετέχοντες καλούνται να κοινοποιούν τα σχόλια και στην Γενική Διεύθυνση Διεθνούς Οικονομικής και Εμπορικής Πολιτικής (Διεύθυνση Πολιτικής Διεθνούς Εμπορίου, Τμήμα Α’, κ. Σ. Πετσαλάκης, τηλ. 210-3286356) του υπουργείου Εξωτερικών στην ηλεκτρονική διεύθυνση elb@mnec.gr

Athens Democracy Forum. To Athens Democracy Forum θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 30 Σεπτεμβρίου και 2 Οκτωβρίου 2020. Η φετινή εκδήλωση οργανώνεται από το Democracy and Culture Foundation σε συνεργασία με τους «The New York Times», και θα είναι ένα ψηφιακό συνέδριο με δωρεάν διαδικτυακή συμμετοχή, που θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία στην Αθήνα μόνο ενός μικρού αριθμού ομιλητών και προσκεκλημένων.

Πριν ακόμα από την τρέχουσα κρίση, η δημοκρατία βρισκόταν σε κίνδυνο – από τις εκλογικές νοθείες και τη διασπορά εξτρεμιστικών ιδεολογιών, μέχρι τις διαρκώς αυξανόμενες εξεζητημένες τακτικές ισχυρών ανδρών. Οι συνέπειες είναι ανησυχητικά εμφανείς: προσφυγικά κύματα, κλιματική αλλαγή, οικονομική αστάθεια και γενικευμένη παγκόσμια αναταραχή. Από τη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία της νόσου Covid-19 έχουν επικρατήσει οι επιθέσεις, και η ανάγκη επανεπινόησης της δημοκρατίας είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Με τίτλο «Η Νέα (Αντι)Kανονικότητα» το Athens Democracy Forum θα συγκεντρώσει ηγετικές προσωπικότητες της πολιτικής, των επιχειρήσεων, της κοινωνίας των πολιτών και του μη κερδοσκοπικού τομέα, για να διερευνήσουν πραγματικές λύσεις στα πιο κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η δημοκρατία.

Με βασικό παρουσιαστή τον αρθρογράφο των «New York Times» Roger Cohen, το συνέδριο θα συντονίσουν επίσης οι σημαντικότεροι συνεργάτες των «New York Times»: Serge Schmemann (member of the «NYT» Editorial Board & Athens Democracy Forum Program Director), Liz Alderman (chief european business correspondent), Katrin Bennhold (Berlin Bureau chief) και Steven Erlanger (chief diplomatic correspondent – Europe).

Μεταξύ των ομιλητών που έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους:

* Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας.

* Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

* Marija Pejčinović Burić, γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

* Κώστας Μπακογιάννης, δήμαρχος Αθηναίων.

* Juan Guaido, πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας.

* Jeffrey Sachs, director of the Center for Sustainable Development at Columbia University.