Ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ ανακοινώθηκε και επίσημα από την ΕΠΟ χθες, με την υπογραφή της συνεργασίας του για τα επόμενα δύο χρόνια. Παραλαμβάνει μία ΚΕΔ που επί εποχής Περέιρα έζησε μέρες δύσκολες. Και οφείλει να την αλλάξει και να αλλάξει γενικότερα την οπτική με την οποία αντιμετωπίζουν οι διαιτητές (κυρίως οι Ελληνες) τα παιχνίδια.

Είναι δύσκολη η δουλειά που έχει μπροστά του ο Βρετανός. Και δίνει… εξετάσεις. Οχι απέναντι στην Ελλάδα, αλλά απέναντι στην UEFA. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου θα έχει τα μάτια της πάνω του. Γιατί θέλει να τον κάνει δικό της μετά από δύο χρόνια. Και θέλει να δει πώς θα πάει στο… αγροτικό του.

Πολλές φορές στην τριετή θητεία του Μέλο Περέιρα υπήρξαν αντιδράσεις. Και όχι μόνο από τις μεγάλες ομάδες, που συνήθως είναι εκείνες που ακούγονται περισσότερο. Αλλά απ’ όλες τις ομάδες. Ο Πορτογάλος… κατάφερε να μην τον θέλει σχεδόν κανείς. Και αυτό είναι σημάδι αποτυχημένης θητείας. Ο Κλάτενμπεργκ έχει διαφορετική νοοτροπία, άλλη κουλτούρα και σίγουρα πιο δυνατή προσωπικότητα. Αν είναι έτοιμος να «σπάσει αυγά» μπορεί να πετύχει στο έργο του. Και να κλείσει τ’ αυτιά του σε πιέσεις που ο προκάτοχός του δεν κατάφερε να ξεπεράσει.  

Το πρώτο δείγμα είναι θετικό. Η ανακοίνωση της ΕΠΟ ανέφερε πως «όπως έγινε γνωστό από τον κ. Κλάτενμπεργκ, για λόγους επιβολής πλήρους διαφάνειας στο επίπεδο της λήψης αποφάσεων εκ μέρους των διαιτητών, αλλά και διαρκούς εκπαίδευσης όλων των εμπλεκομένων στο παιχνίδι, των ΜΜΕ και των φιλάθλων, ενόψει του νέου πρωταθλήματος της Super League 1, θα ισχύσει πρόγραμμα εβδομαδιαίας ανάλυσης επίμαχων φάσεων κάθε αγωνιστικής, με τη βοήθεια του VAR και με τη χρήση-δημοσιοποίηση των διαλόγων κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του». Αν μη τι άλλο είναι ένα βήμα μπροστά. Ιδιαίτερα αν θυμηθούμε πόσες φορές ζητήθηκε η δημοσιοποίηση των διαλόγων τον χρόνο που πέρασε, αλλά στην ΕΠΟ σφύριζαν αδιάφορα.