Οπως δείχνουν όλα τα επιστημονικά δεδομένα, ο μέσος ηλικιακός όρος των ασθενών με τον κορωνοϊό πέφτει συνεχώς. Κοινώς, ο Covid 19 και στη χώρα μας χτυπάει όλο και πιο νέους ανθρώπους. Το παραπάνω έχει την εξήγησή του αφού η νεολαία και πιο κινητική είναι και πιο εκτεθειμένη στην πανδημία λόγω συνηθειών. Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά, αφού ένας νέος άνθρωπος μπορεί πιο εύκολα να γίνει και πόλος μετάδοσης στην οικογένειά του και βέβαια στα πιο γηραιά και άρα ευάλωτα μέλη της.

Αυτό που τώρα απαιτείται είναι οι νέοι να είναι δύο φορές πιο πειθαρχημένοι από όλους στη νέα αναζωπύρωση της πανδημίας. Προνομιακό πεδίο μετάδοσης το θέρος και τα ταξίδια, μπορούν να συμβάλουν δραματικά σε εκατόμβες και εικόνες τραγωδίας. Οι καιροί είναι δύσκολοι.

Σχέδιο υπάρχει από την κυβέρνηση. Το πλαίσιο µέτρων που καλώς έχει αυστηροποιηθεί. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός εκπέµπει µηνύµατα και είναι σαφής για τους κινδύνους µετά και τη χθεσινή του τοποθέτηση. Τι µένει; Η πειθαρχία και η προσοχή από τις νέες ηλικίες. Η γνώση και η συναίσθηση πως από κείνους εξαρτάται σε µεγάλο βαθµό η περαιτέρω διασπορά του ιού.

Τα πιο δυναμικά κομμάτια της κοινωνίας είναι ταυτόχρονα και τα πιο κομβικά σε αυτή τη φάση για την εξέλιξη της πανδημικής κρίσης και στη χώρα μας. Μαθητές, φοιτητές, νέοι εργαζόμενοι και γονείς πρέπει να δουν την όλη συγκυρία με την απαιτούμενη σοβαρότητα και ευθύνη. Μεγάλο μέρος των επόμενων εξελίξεων περνά από εκείνους. Ας το θυμούνται.