Παρότι η τουρκική προκλητικότητα καλά κρατεί, η αναβολή ερευνών του «Oruc Reis» από τη μεριά της Αγκυρας μας δίνει τον χρόνο και τον τρόπο να σκεφτούμε μια σειρά πραγμάτων και να προετοιμαστούμε κατάλληλα. Μια σειρά διδαχών απαραίτητων για τη χώρα μας.

Κατ’ αρχάς, καταλάβαμε έμπρακτα τις ημέρες της έντασης τι σημαίνει αποτρεπτικότητα και αποφασιστικότητα. Σε χρόνο dt ο Στόλος μας αναπτύχθηκε στο Αιγαίο. Οι δυνάμεις ετέθησαν σε επιφυλακή. Τα Οπλα και οι ηγεσίες τους συντονίστηκαν. Τα παραπάνω έστειλαν δύο μηνύματα: ένα στο εσωτερικό της πατρίδας μας και ένα στο εξωτερικό. Εσωτερικά, αφομοιώθηκε από τον πολίτη πως οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι εδώ. Παρούσες και έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο. Το αίσθημα ασφάλειας είναι κάτι που δεν πρέπει να υποτιμούμε και αποτελεί καθήκον της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Εξωτερικά, επίσης εστάλη ένα μήνυμα. Η Ελλάδα, χώρα ευρωπαϊκή και φιλειρηνική, δεν απεμπολεί το δικαίωμά της να υπερασπιστεί τα σύνορά της. Σαφές και καθαρό μήνυμα που εισέπραξαν όλες οι πλευρές.

Πλάι στα παραπάνω, εξάγεται μία ακόμη διδαχή. Η σημασία της ενεργητικής διπλωματίας. Η ελληνική πλευρά ενέτεινε κατά τις ηλεκτρισμένες ημέρες τις επαφές και τις ζυμώσεις με τους ξένους παράγοντες. Οχι τυχαία, ήταν σχεδόν άμεση η διπλωματική πίεση από μεγάλες χώρες προς την Αγκυρα. Το μομέντουμ της γερμανικής προεδρίας στην ΕΕ είναι επίσης ένας παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψη και για τις ημέρες που έρχονται. Οι παραπάνω διδαχές ας γίνουν κτήμα μας.