Η αγωνιστική περίοδος 2019-20 στη Σούπερ Λίγκα 1 μοιάζει με μία συσκευασία που περιλαμβάνει δύο πρωταθλήματα, μιας και κλήθηκε να συμμετάσχει στη διαδικασία των πλέι οφ για πρώτη φορά – βάσει προκήρυξης – και ο πρώτος της κανονικής περιόδου.

Οπότε στην καταγραφή των πεπραγμένων χρειάζεται να συμπεριληφθεί απαραίτητα ένας μεγάλος αστερίσκος, ο οποίος δεν θα πρέπει να λησμονείται στο μέλλον από τους λάτρεις της στατιστικής. Ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε μεν να διατηρήσει μέχρι τέλους το αήττητο σερί του (διεκόπη μετά το 0-1 του ΠΑΟΚ στο Γεώργιος Καραϊσκάκης), ωστόσο ένα τέτοιο επίτευγμα θα ισοδυναμούσε τρόπον τινά με δύο αήττητα πρωταθλήματα.

Γιατί δεν αναιρείται το γεγονός ότι από καταβολής Α’ Εθνικής (σεζόν 1959-60 και μετά) οι Ερυθρόλευκοι έγιναν η τρίτη ομάδα που ολοκλήρωσε δύο ολόκληρους γύρους χωρίς ήττα. Το κατάφεραν παίζοντας με όλους τους αντιπάλους εντός και εκτός έδρας. Αυτό είχαν πετύχει τόσο ο Παναθηναϊκός την περίοδο 1963-64 όσο και ο ΠΑΟΚ τη σεζόν 2018-19.

Από εκεί και πέρα όμως η φετινή διαδικασία των πλέι οφ είναι ουσιαστικά ένα δεύτερο πρωτάθλημα 10 αγωνιστικών μέσα στην ίδια σεζόν. Ενα πρωτάθλημα μάλιστα στο οποίο δεν περιλαμβάνει κανένα βατό παιχνίδι, αφού κοντράρονται οι έξι πρώτες ομάδες της κανονικής περιόδου. Από ντέρμπι σε ντέρμπι εξελίσσεται η διαδικασία με εμβόλιμες αγωνιστικές και δίχως ανάσες για τους ποδοσφαιριστές, λόγω των ειδικών συνθηκών που διαμόρφωσε ο κορωνοϊός.

Και ο πρώτος της κανονικής περιόδου (στην προκειμένη περίπτωση ο Ολυμπιακός) κλήθηκε ξανά σε εντός και εκτός έδρας δοκιμασία απέναντι σε όλους τους παραδοσιακούς αντιπάλους του (Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Αρη, αλλά και τον ΟΦΗ). Η σούμα, επομένως, βγάζει όσα καυτά ραντεβού προέκυπταν σε δύο περιόδους τα προηγούμενα χρόνια για τον πρωταθλητή.

Σε σύγκριση λοιπόν με τα προηγούμενα 60 πρωταθλήματα από καταβολής Α’ Εθνικής το φετινό έχει αναντίρρητα τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Οπως θα έχουν προφανώς και τα επόμενα, αν δεν αλλάξει η προκήρυξη της Σούπερ Λίγκας 1.